DRUŠTVENE MREŽE

Sanela Prašović: Kako migranti dižu pare a nemaju identitet?

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona  iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( 2018., 2019. i 2020.).
To je dio podataka koje sam pripremila za sutrasnju sjednicu koju ce Komisija za sigurnost PDPFBiH odrzati u Bihacu.
Kao clanica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i vecina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predociti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novcane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama poste.
Naime, osobe da bi preuzele novac upucen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument.
Na sutrasnjoj sjednici Komisije za sigurnost sukladno navedenom predlozit cu i odredjene zakljucke.
Ako vas zanima koliko je pojedinacno po drzavama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najvise novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u nasu drzavu uplaceno iz Maroka, cak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaceno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaceno 278.033,11 KM ili 179.527 USD.
Za 2019. i 2018. prikaz iznosa objavljujem u fotografiji ispod.
No, uz ukupne milionske iznose iznimno je vazno da policijske agencije i Sluzba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novcane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogucnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze drzavnu granicu i borave u BiH i pri tom vecina odbija pokazati dokumenta? Ako nisu znali, evo sada znaju, pa cu svima u sistemu nadleznosti uputiti na sutrasnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da pocnu raditi svoj posao.
Nisam jos uvijek dobila sluzbeni podatak koliko otvorenih transakcijskih racuna u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u drzavi, no zatrazila sam i taj podatak i cekam informaciju.
Problem migranata u BiH je humanitarni no i sigurnosni i drzavne institucije konacno moraju poceti raditi svoj posao.
Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante.
Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrasnjoj sjednici Komisije za sigurnost cu govoriti i o potrebi uspostave sistema datiloskopske i sinjaleticke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije krivicnih djela.
Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu da saradnji.