NETWORK

Falsifikovali radne dozvole za migrante

Rumunska i austrijska policija kao i italijanski karabinjeri uhapsili su organizovanu kriminalnu grupu umešanu u krijumčarenje migranata. Grupa je organizovala ilegalni dolazak migranata u Rumuniju putem lažno dobijenih radnih viza, a zatim je omogućila njihovo dalje ilegalno kretanje ka drugim zemljama EU.

Danas su obavljeni pretresi na 29 lokacija (2 u Austriji, 6 u Italiji i 21 u Rumuniji) i uhašeno je 12 osoba.

Zaplenjeni su luksuzni automobili, elektronska oprema, dokumenta i 146.000 evra u gotovini u različitim valutama.

Kriminalna mreža se sastojala uglavnom od rumunskih i pakistanskih državljana, koji su osnovali kompanije u Rumuniji. Osumnjičeni su navodno dovodili državljane Bengala, Egipta i Pakistana u Rumuniju sa radnim vizama, dobijenim prevarom.

Istraga je identifikovala i druge rumunske kompanije, kojima upravljaju tamošnji državljani koji su sarađivali sa ovom kriminalnom mrežom. Ta preduzeća su takođe korišćena za dobijanje lažnih radnih dozvola i viza. Kriminalna mreža je u Rumuniji uspela da dobije radne dozvole za 102 migranta. Istražitelji sumnjaju da je 76 migranata koji su stigli u Rumuniju koristeći ove lažne dokumente potom otišlo u druge zemlje EU.

Tokom istrage otkriveno je 26 migranata u Rumuniji, Italiji i Austriji. Članovi kriminalne grupe su naplaćivali između 5.000 i 6.000 evra po osobi za organizovanje dolaska u Rumuniju i još 2.000 do 5.000 evra po migrantu za prelazak u drugu državu EU. Veruje se da je kriminalna mreža stekla najmanje milion evra na ovaj način.

Članovi mreže koji su živeli u Pakistanu bili su zaduženi za lokalno regrutovanje migranata koji su želeli da stignu u EU. Ostali članovi kriminalne mreže organizovali su smeštaj za ove osobe na različitim lokacijama u Brašovu i Bukureštu, pre nego što su ih dalje transportovali na područje Temišvara. Odatle su ih drugi saučesnici preuzimali, odvodili do rumunsko-mađarske granice, gde su ilegalno prelazili granicu peške ili skriveni u raznim prevoznim sredstvima.

Policija na graničnim prelazima ovih država je otkrila veći broj migranata koje je ova mreža prokrijumčarila dok su prelazili granice ili direktno na teritoriji drugih država EU, uglavnom u Italiji i Austriji. U jednom od slučajeva u Italiji, tamošnje vlasti su otkrile 45 neregularnih migranata koji su pešice prelazili italijansko-slovenačku granicu.

Izvor:politika.rs