NETWORK

Španija: Prevrnuo se brod s migrantima, spašeno 9 osoba, 50 ih se vodi kao nestali

Oko 50 migranata nestalo je nakon što im se brod prevrnuo na oko 100 kilometara južno od španskog ostrva El Hiero u Atlantskom okeanu, preneli su danas španski mediji.

Nacionalna služba spasavanja na moru saopštila je da je jedan od spasilačkih helikoptera spasio devet osoba koje su u ponedeljak ujutro pronađene u okeanu kako se drže za brod, prenosi AP.

Državna novinska agencija Efe navela je da su spašeni migranti po dolasku na aerodrom El Hiero potvrdili vlastima da ih je isplovilo 60 pre devet dana i da je otvoreni drveni brod imao prve probleme u subotu.

Služba za spasavanje nije mogla da kaže koliko je ljudi moglo biti na brodu, a za sada niko iz Civilne garde u glavnom gradu Kanarskih ostrva Santa Cruzu de Tenerife nije bio dostupan za komentare.

Agencija Efe je prenela da su migranti poreklom iz subsaharske Afrike, ali nije potvrđeno iz koje zemlje su isplovili.

Desetine hiljada migranata iz zemalja subsaharske Afrike koji beže od siromaštva, sukoba i nestabilnosti u Zapadnoj Africi pokušavaju svake godine da se domognu Španije putujući opasnim morskim rutama.

Većina putuje velikim otvorenim plovilima do Kanarskih ostrva u Atlantskom okeanu, dok drugi iz Maroka, Alžira i zemalja Bliskog istoka pokušavaju da pređu Sredozemno more i Atlantski okean do kontinentalnog dela Španije, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs