AKTUELNO

Zvorničani sa zabrinutošću prate najave o migrantskom valu

Najava o novom migrantskom valu u kojem bi se dnevno na granicama BiH moglo očekivati i do 10.000 migranata, uznemirila je stanovnike Zvornika, koji smatraju da bi to prvi put bio ozbiljan sigurnosni izazov.

Predstavnici PU Zvornik i Jedinice Granične policije najavili su daljnji zajednički rad na osiguravanju granice na Drini i odvraćanju migranata. Na jučerašnjem sastanku načelnika PU Zvornik Aleksandra Vasiljevića i komandira Jedinice granične policije Zvornik Muamera Fazlagića dogovorena je saradnja u smislu uzajamnog pružanja pomoći i asistencije u slučajevima otkrivanja i identificiranja ilegalnih migranata na ovom području.

Prije nekoliko dana manja grupa migranata je prespavala u jednoj napuštenoj kući u ulici Vuka Karadžića u Zvorniku gdje su, vjerovatno, palili vatru da se zgriju te su izazvali manji požar. U blizini se nalazi i zgrada vatrogasaca te su oni odmah reagirali, tako da nije bilo ni povrijeđenih ni veće materijalne štete.

Trenutno, kažu Zvorničani, ne viđaju veće grupe migranata, ali se dešava da prespavaju na gradskom području, jer iza njih ostaju razne stvari. Miodrag Lozanović kaže da su u ulici u kojoj stanuju pronalazili jakne, kapute ili identifikacione dokumente.

– U hladnim noćima se vjerovatno pribiju uz zid nekog objekta i tu prespavaju te se dešavalo da ujutro vidimo jakne ili kapute pored garaža, a jednom i identifikacionu karticu, što je siguran pokazatelj da su migranti. Ranije nismo imali toliko priliv migranata, ali se sada plašimo ukoliko bi najavljeni broj došao na granicu. To bi sigurno bio sigurnosni izazov – smatra Lozanović.

Slično misli i Stanislav Tomić, koji kaže da je strah opravdan, kako zbog širenja koronavirusa tako i zbog mogućih sukoba ako bi se oni duže zadržavali na ovom prostoru.

– Zbog kulturoloških i drugih razlika moguća je pojava neslaganja migranata s domaćim stanovništvom, pa je zato ovo veliki sigurnosni izazov – rekao je Tomić.

Nezvanično, od najavljenog vala očekuje se da dobar dio migranata ide upravo ovim područjem, a najosjetljivije su tri lokacije na Drini, Bratunac, gradsko područje Zvornika i Kozluk, na kojima je najlakše prijeći rijeku iz pravca Srbije. Također, nezvanično saznajemo da su policijske agencije upravo na ovim lokacijama planirale povećati broj ljudstva te da zajedno vrše koordinirane akcije.

Izvor: Dnevni avaz