NETWORK

Migranti iz Turske ukrcali se na Plitvičkim jezerima u automobil Yusufa M. (29)

Državljanin Turske s boravištem u Francuskoj, 29-godišnji Yusuf M, optužen je za ilegalni prijevoz migranata koje je ukrcao na Plitvičkim jezerima gdje je glumio – turista.

Pet državljana Turske ukrcao je, prema optužnici, u Citroen C4 Picasso, francuskih registracija, 23. lipnja 2023. godine prema prethodnom dogovoru sa za sada nepoznatom osobom. Namjeravao ih je prevesti prema neutvrđenoj lokaciji s ciljem odlaska dalje u zemlje Europske unije. Policija ga je, međutim u 10.45 sati “zaskočila” mjestu Prijeboj, nakon čega su se petorica državljana Turske dala u bijeg, a on je uhićen.

Nakon istrage optužen je za kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj. Tereti se da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje u RH, iako je bio svjestan da su te osobe mimo granične kontrole nezakonito prešle državnu granicu između Bosne Hercegovine i Republike Hrvatske. To je učinio u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prijevozom stranih državljana kroz Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije za ugovorenu novčanu naknadu u točno neutvrđenom iznosu,

U svom iskazu kojeg je dao temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu 24. lipnja 2023. godine u Postaji granične policije Korenica opovrgnuo je da je uzeo novac od osoba koje su zatečene uz njegovo vozilo, navodeći kako ih uopće – ne poznaje.

Pojasnio je da je na Plitvička Jezera došao toga dana, turistički, na odmor, te odsjeo u hotelu Vila Park, 20 do 25 minuta vožnje udaljenom od mjesta gdje su zatečene osobe pokraj njegovog vozila.

– Te osobe nisu ušle u automobil jer je sam zaključao sva vrata. Ne znam kako su se tu našli. Ja sam tamo došao kao turist i od nikoga nisam dobivao lokacije na kojima treba pokupiti osobe, niti sam s bilo kim komunicirao o tome – rekao je.

U njegovom je mobitelu, međutim, nakon vještačenja, pronađena komunikacija sa osobom imena Halil s kojim je razgovarao o prijevozu i lokaciji preuzimanja osoba. U galeriji fotografija mobilnog uređaje pronađene su i dvije fotografije sa lokacijom rute preko aplikacije Google maps do lokacije gdje je zatečen sa ilegalnim migrantima.

Temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, pred Županijskim sudom u Karlovcu, 24. lipnja 2023. godine na dokaznom ročištu ispitan je svjedok Ozan C. koji je iskazao da je u Hrvatsku došao pješice sa još pet osoba, te da su imali vodiča koji im je pomogao doći do prijevoza odnosno do vozila gdje su zatečeni,

– Nisam obraćao pažnju na marku vozila, a sve se dogodilo jako brzo kod ulaska. Nisam ni pogledao vozača. Vozaču za ovaj prijevoz nisam ništa platio, već smo imali dogovor da će nas dovesti do Italije, a iz Italije u Njemačku. Trebali smo mu platiti po završetku puta dolaskom u Njemačku iznos od 7.500,00 eura – rekao je.

Nadalje je posvjedočio kako je navedeni iznos novca predan na čuvanje jednoj osobi u Turskoj koja ga je trebala isplatiti određenoj osobi kad stignu na odredište. Dodao je da se u vozilo nije ukrcao, odnosno da nisu se stigli ukrcati jer je odmah došla policija pa su se predali i da osobu koja se u sudnici nalazi u svojstvu osumnjičenika prepoznaje kao osobu vozača automobila u koji su se trebali ukrcati.

– Cijeneći obranu okrivljenika koja se ocjenjujući sve ostale dokaze u spisu ukazuje neuvjerljivom, proizlazi da je okrivljeni došao u Republiku Hrvatsku, nakon dogovora sa nepoznatom osobom sa ciljem preuzimanja i prijevoza ilegalnih migranata za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu u točno neutvrđenom iznosu, odnosno iz koristoljublja, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o državljanima Turske, a koje migrante je nepoznata osoba prethodno ilegalno prevela preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom u Republiku Hrvatsku, te ih je okrivljenik preuzimao u osobno vozilo kada je tijekom tog preuzimanja zatečen po policijskim službenicima, slijedom čega su u njegovom postupanju ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela – navela je u optužnici zamjenica Općinske državne odvjetnice u Gospiću Josipa Baričević Butorac.

Izvor:slobodnadalmacija.hr