AKTUELNO

Radončić: Više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante

Po njegovim riječima više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca – ukazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Banjoj Luci.

Očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

“Moramo naći proračun za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Europskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca”, rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova RS Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba biti parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grko-turskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugih država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina tisuća migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istaknuo da očekuje i solidarnost.

Po njegovim riječima više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Najavio je da će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati s gradskim vlastima.

Dodao je da su usuglasili stavove u vezi sa suradnjom BiH s Europolom, kako bi se počeo rad oficira za vezu.

Lukač je rekao da je neophodna suradnja svih policijskih, odnosnosigurnosnih agencija u BiH te Granične policije, s kojom MUPRS već ima određene sporazume i oko 100 njihovih pomaže u čuvanju granice. U protekle dvije godine samo 21 kazneno djelo su počinili migranti na teritoriji RS i to, kako je naveo ministar unutarnjih poslova tog bh. entiteta, mahom iz oblasti imovinskih odnosa, a entitetska policija će nastaviti da štiti imovinu i građane.

Dnevnik.ba