Migrants from sub-Saharan Africa sit next to makeshift shelters at a camp al-Amra on the outskirts of the Tunisian port city of Sfax on April 23, 2024. After President Kais Saied said in a speech last year that "hordes of illegal migrants" posed a demographic threat to Tunisia, anti-migrant violence broke out and hundreds of sub-Saharan Africans were kicked out of their jobs and homes.,Image: 867348527, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH: Tunisia-migration-rights FOCUS by Francoise KADRI, Model Release: no, Credit line: Fethi Belaid / AFP / Profimedia
NETWORK

Tunižani traže uklanjanje divljih naselja iz kojih migranti polaze za Evropu

Stotine Tunižana okupile su se u subotu u gradu El Amra na prosvjedu protiv improviziranih kampova za migrante koji dolaze uglavnom iz podsaharske Afrike, javlja Euractiv.

Prosvjedi u tom malom gradu u središnjem Tunisu započeli su nakon što su nedavno vlasti počele rješavati problem sličnih kampova u tuniškoj prijestoljnici i na drugim područjima, a nakon pritužbi lokalnog stanovništva.

U El Amri su prosvjednici pozvali na “odlazak” migranata i “brzu” deložaciju tisuća ljudi za koje se procjenjuje da ondje borave.

Zastupnik El Amre u parlamentu Tarek Mahdi rekao je da bi trebalo natjerati migrante da “napuste urbana područja i gradove”. Situacija je postala “neprihvatljiva” i “vlasti moraju pronaći rješenje”, dodao je. Napomenuo je i da bi druge zemlje trebale pomoći Tunisu da se nosi s “vrlo značajnim protokom” migranata.

Grad se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Sfaxa, a on je uobičajena polazišna točka za pomorska putovanja prema Europi, i odande su migranti prisilno uklonjeni krajem prošle godine.

Mnogi su migranti pobjegli u gradove poput El Amre, podižući kampove prije nego što su uspjeli krenuti na opasan prijelaz Sredozemnog mora, dok su Tunis i Europska unija pojačali napore za suzbijanje tih migracija.

Prošlogodišnji val nasilja protiv migranata, nakon izjava predsjednika Kaisa Saieda koji je “ilegalne” strance opisao kao demografsku prijetnju, također je mnoge potisnuo iz glavnih gradova u manje gradove, piše Euractiv.

Migranti koji pokušavaju prijeći more u potrazi za boljim životom u Europi često imaju za cilj stići do talijanske Lampeduse koja se nalazi oko 150 kilometara od Sfaxa.

Proteklih tjedana vlasti su pretresle nekoliko kampova, srušile šatore i protjerale migrante. Navodno se migrante autobusima šalje u zapadno područje blizu alžirske granice.

U priopćenju, ministarstvo unutarnjih poslova navodi da su poduzete “sigurnosne mjere” kako bi se “suočili s napadima na javnu i privatnu imovinu”.

Prošlog mjeseca talijanska premijerka Giorgia Meloni već je po četvrti put u manje od godinu dana posjetila Tunis kako bi potpisala sporazume o suzbijanju migracija.

Dan prije njenog posjeta, predsjednik Saied je izjavio da Tunis ne smije postati “zemlja tranzita ili naselja” za desetke tisuća migranata koji svake godine pokušavaju prijeći Mediteran i doći u Europu.

Izvor: nacional.hr