AKTUELNO

Za dva mjeseca sa granice vraćeno 1.656 migranata

Od početka godine do 8. marta vraćeno je 1.656 osoba u pokušaju ilegalnog granice BiH. Ova informacija potvrđena je juče za Dnevni avaz iz Granične policije.
Kako je rečeno, najviše je državljana Pakistana, Irana i Avganistana. U prošloj godini je 13.251 osoba pokušala ilegalno ući u BiH i svaka je vraćena s granice.

Ova policijska agencije nadzire granicu BiH u dužini od oko 1.600 kilometara te 83 granična prelaza.

Najviše je do sada vraćeno migranata s graničnog prelaza Zvornik i to od početka godine 1.131 osoba. Zatim slijede granični prelazi Trebinje 235 osoba, Hum 142, Višegrad 78, te Bijeljina 70. Dnevno granični policajci odvrate više od 100 migranata.

Ovo je samo dokaz kako je i dalje evidentan pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH i za sada je najteži slučaj na području Zvornika.

Granična policija je prije mjesec angažovala dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova RS kako bi se pojačao nadzor granice.

Uz velike napore ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića radi se na dodatnom osnaživanju ove agencije, kojoj nedostaje čak 1.200 graničnih policajaca da bi se na adekvatan način suočili s novim velikim prilivom migranata.

Otvorena granica

Očekuje se jači ilegalni prelazak granice s ljepšim vremenom. Pogotovo što je Turska otvorila granice prema Evropi, gdje se, prema procjenama, nalazi oko 100.000 migranata.

Izvor: Avaz