AKTUELNO

VEĆA GRUPA MIGRANATA KRENULA PREMA GRADU, POLICIJA IH VRATILA NAZAD

Čitatelji USKinfo.ba poslali su  fotografije veće grupe migranata koja je iz nekadašnje “Željezare” i “Krajinametala” krenula prema gradu.

Policija je reagovala i stigla na lokaciju za manje od minutu, te vratila migrante prema napuštenim fabrikama.

Zbog nepostojanja kampa Vučjaka i zabrani primanja migranata u već postojeće centre, koji su ionako prenapučeni, policija USK-a se našla u situaciji da nema gdje sa migrantima koji su van centara. Rješenje je trebala biti LIPA, na kojoj je izgradnja zaustavljena zbog vremenskih neprilika. Čim se vrijeme popravi, radovi se nastavljuju.

Ipak, pozvali smo MUP kako bi saznali o čemu se radi. Oni tvrde da nisu imali prijavu u smislu da se radi o nekom problemu ili da je potrebna intervencija, već su to redovne aktivnosti koje se provode već danima. Zbog nepostojanja lokacije za smještaj, druge opcije trenutno nema i bolje ne mogu.

Saznali smo da su humanitarne organizacija, ujutro dostavile hranu i osnovne potrepštine migrantima koji borave u ovim napuštenim objektima. Nakon toga, desio se ovaj slučaj. Ipak, policija je kao što smo rekli, ekspresno reagovala i vratila migrante nazad, tj. sklonila ih sa ceste.

Izvor: USKinfo.ba