NETWORK

Turska raspoređuje 1.000 policajaca da spriječi vraćanje migranata

Turska raspoređuje 1.000 specijalaca duž svoje ganice s Grčkom kako bi spriječila vraćanje migranata prema svojem teritoriju, objavio je ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu u četvrtak i optužio grčke snage da su ranile 164 migranata.

Soylujeva izjava najnoviji je komentar u verbalnom ratu između Ankare i Atene u kojoj su migranti instrument otkako je Turska otvorila svoju granicu te im oslobodila put prema Europi. Tim potezom Ankara je odstupila od sporazuma iz 2016. kojim se obvezala zaustaviti ilegalne migracije prema Europskoj uniji, a ova se obvezala izdvojiti milijarde eura pomoći Turskoj za njihovo zbrinjavanje.

Od otvaranja granice krajem prošlog tjedna tisuće migranata pohrlile su prema tursko-grčkoj granici u nadi da će ući u Grčku koja drži vanjsku granicu EU-a.

Ankara optužuje Tursku da puca na migrante, što Atena opovrgava i optužuje Tursku da potiče migrante na ilegalan prelazak granice.

U izjavi novinarima u sjeverozapadnoj pokrajini Edirne, ministar Soylu je rekao da je grčka policija ranila brojne migrante dok su prelazili granicu.

“Ranili su 164 osoba. Pokušali su vratiti u Tursku 4900 ljudi”, ustvrdio je. “Raspoređujemo 1000 pripadnika specijalne policije u sustav na granici… kako bi spriječili povrat migranata” u Tursku.

Upletena u vojni sukob na teritoriju Sirije gdje podržava pobunjenike u ratu protiv sirijske vlade koju pomaže Rusija, Turska je s druge strane primila 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica i poručila da ih više ne može primati.

Želi da Europska unija snažnije podupre djelovanje turske vojske na tlu Sirije i da EU izdvoji više novca za skrb o izbjeglicama. Stanje se zaoštrilo zbog ofenzive sirijske vojske u pokrajini Idlib, zadnjem uporištu pobunjenika odakle je zbog ofenzive izbjeglo novih milijun ljudi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u srijedu s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom koji mu je rekao da Turska da ne smije ohrabrivati kretanje migranata prema Europi i najavio da će EU izdvojiti 170 milijuna eura dodatne humanitarne pomoći za Siriju, prenose agencije.

Erdoganov glasnogovornik je nakon sastanka rekao da EU nije iznio “nikakav konkretan prijedlog” za migrante tijekom razgovora.

Dužnosnici EU-a kažu da oko 25.000 ljudi na grčko-turskoj granici pokušava ući u EU. Atena zahtijeva oštar pristup protiv “ucjene” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Hina