NETWORK

Erdogan postavio uvjete za kraj migrantske krize

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da bi Europska unija trebala podržati turske inicijative za rješavanje sukoba u Siriji ako želi da se migrantska kriza privede kraju.
– Ako europske zemlje žele riješiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji, rekao je Erdogan. Njegove su izjave slijedile u trenutku kada novi val migranata pokušava iz Turske prijeći u Europu, nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom.

U govoru u Ankari turski je predsjednik europske zemlje optužio za “kršenje” ljudskih prava jer “premlaćuju, priječe iskrcavanje i čak pucaju” na migrante koji se pokušavaju dočepati Europe. Atena je demantirala optužbe Turske da je ubila nekolicinu migranata koji su pokušavali prijeći na grčki teritorij, prenosi Hina.

Turska, koja nastoji ishoditi pomoć Zapada za svoje djelovanje u Siriji u odnosu na režim u Damasku i njegovu saveznicu Rusiju, otvorila je u petak granicu s Grčkom kako bi migrantima koji se nalaze na turskom teritoriju omogućila da krenu prema Europi.

Više europskih čelnika osudilo je taj potez Ankare, optuživši tursku vladu za ucjenu. Danas poslijepodne sastaju se Erdogan i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel.

(Vijesti.ba)