NETWORK

Kurz: Ako migranti probiju granicu, zaustavit ćemo ih na zapadnom Balkanu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da postoji trostruka sigurnosna mreža u obrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu.

“Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u obrani vanjske granice EU. Mi smo u tijesnom kontaktu s prijateljima na zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, zaštititi svoju granicu i nedozvoliti propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutarnjih poslova spreman zaštititi granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine”, rekao je Kurz u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen Zeitung”.

Upozorio je da će, ako EU dopusti izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milijuni krenuti na put.

Najvažnije je sada, prema njegovim riječima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucjene predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Kurz je naglasio da aktualna situacija nije slučajnost, već svjestan, organizirani napad Turske, prenosi Tanjug.

“Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelomično turskim autobusima prevezeni do granice”, rekao je on, dodajući da je dramatično što Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

“Ako turski napad bude uspješan, padne grčka granica, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Europe bez unutrašnjih granica”, upozorava Kurz.

Apelirao je na Europljane, koji govore o potrebi zaštite vanjske granice, da ne pokleknu pritiscima Erdogana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štite vanjsku granicu EU.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gdje nisu ugroženi./HMS/