AKTUELNO

Radončić: Žao mi je što gospodin Džaferović favorizuje interese ilegalnih migranata, umjesto državljana BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je mogao provjeriti stanje sa migrantima u Službi sa poslove sa strancima BiH, ali je on odlučio da više vjeruje pakistanskom ambasadoru, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.
Žao mi je što gospodin Džaferović favorizuje interese ilegalnih ekonomskih migranata, a ne državljana BiH. Nije isključeno da u narednom periodu zatražim da ambasador Pakistana bude proglašen personom non grata u BiH, ali znajući da su predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova, koja je ujedno i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, protiv toga, svjestan sam da od te moje inicijative neće biti ništa – kazao je Radončić.

Prema njegovim riječima, u BiH je došlo 9.000 ilegalnih migranata iz Pakistana. Trenutno se u migrantskim centrima nalazi oko 3.000 i još 2.000 u privatnim kućama. Međutim, pakistanski ambasador nije želio sarađivati sa bh. institucijama u vezi sa ovim pitanjem.

– Mi smo za to da se utvrdi identitet svih ilegalnih migranata. Zatražili smo od pakistanskog ambasadora da uspostavimo saradnju kako bismo uz pomoć pakistanskih baza podataka utvrđivali identitet. Moram reći da smo, zahvaljujući uzimanju otisaka prstiju i drugih biometrijskih podataka do sada među migrantima otkrili dvije osobe koje su povezane sa terorizmom i koje su mogle predstavljati prijetnju za našu zemlju. Međutim, ambasador Pakistana je odbio saradnju, pozivajući se na odluku pakistanskog paralmenta da se ne bave njihovim građanima koji napuste zemlju – istakao je Radončić.

Posebo je naglasio da je Džaferović sve podatke o migrantima iz Pakistana mogao dobiti iz Službe za poslove sa strancima BiH, ali je on umjesto toga odabrao da vjeruje podacima pakistanskog ambasadora. Takvo ponašanje, kao i izjave koje su uslijedile, prema Radončićevim riječima, predstavlja poruku ohrabrenja za pakistanske, ali i sve druge koji čekaju u Grčkoj, da slobodno krenu prema našoj zemlji i dalje prema zapadnoj Evropi.

Izvor: Oslobođenje