AKTUELNO

Radončić: Moj plan da se migranti deportuju je sada mrtav!

Ne želim da polemišem sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, ovdje su u pitanju dva suprotstavljena koncepta rješavanja migrantske krize u BiH.
Teza da je Pakistan pomagao BiH tokom rata je tačna, ali zbog toga treba imati drugu tezu koja je još tačnija. Da su ljudi i borci iz Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo odbranili BiH neovisno, i odbranili bi je od te pomoći koja je tada dolazila iz Pakistana, rekao je danas na konferenciji za medije Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Restriktivan pristup
– Ne želim da polemišem sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, ovdje su u pitanju dva suprotstavljena koncepta rješavanja migrantske krize u BiH. Jedan je moj koji je trebao biti restriktivan, koji je trebao biti legalistički, bio je prozapadni i proevropski, da svi ilegalni migranti moraju da otkriju svoj identitet, i tu je pozicija prilično jasna, da sada imamo situaciju da je reakcijom visokih državnih dužnosnika, ministarstvo sigurnosti dovedeno u situaciju da svaku pomoć koju za problem ilegalnih ekonomskih migranata i ono što oni rade domaćem stanovništvo u USK, TK i Kantonu Sarajevo, ne treba više da se obraćaju ministarstvu sigurnosti i meni osobno, nego treba da idu na adresu gospodina Šefika Džaferovića, gospođe Turković i stranke koja provodi tu politiku – rekao je on.

Baza podataka
Ministar Radončić je naglasio da je u razgovorima s ambasadorom Pakistana, zemlje iz koje u BiH dolazi veliki broj migranata, tražio da se uzimaju otisci pristiju koje bi pakistanske vlasti zatim provjeravale.

Dodao je da Ministarstvo sigurnosti nije bez razloga insistiralo da svi migranti moraju biti biometrijskim metodama identificirani.

– Mi smo Pakistanskog ambasadora molili kao i druge da kada uđe neko u migrantski centar naša Služba za poslove sa strancima uzme njegov otisak prsta. Pakistanski ambasador nije htio da prihvati da se na bazi tih podataka i fotografija iz Pakistana nama vrati identitet tih ljudi, a ja vam slobodno kažem da smo mi otkrili dvojicu terorista na bazi otisaka prstiju koji smo poslali te podatke našim velikim međunarodnim partnerima. Otisci te dvojice ilegalnih ekonomskih migranta nađeni su na oružju i sanducima oružja u jednoj trećoj zemlji gdje su se pripremali teroristički akti.Naša obavještajna služba je uradila sjajan posao i želim da ih ohrabrim da naše sigurnosne agencije neovisno o stavu politike rade svoj posao u skladu sa zakonom, a ne preporukom pojedinih političara – rekao je Radončić.

On je na kraju kazao kako u ovom trenutku 9.000 ilegalnih migranata čeka da pređe granicu BiH iz Srbije, a da i je više od 100.000 ih je u Grčkoj. Svi oni, kaže Radončić, planiraju krenuti ka zapadu.

Izvor: Avaz