AKTUELNO

Radončić: Strategija o migrantima je mrtva, odgovorni za eskalaciju bit će Džaferović i Turković

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je nakon posjete Zeničko-dobojskom kantonu održao u 18 sati press konferenciju kako bi dao svoju reakciju na današnje susrete člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrica vanjskih poslova BiH Bisere Turković sa ambasadorom Pakistana.

Te posjete uslijedile su nakon jučerašnje izjave Radončića da „ukoliko bude trebalo i pakistanskog ambasadora će proglasiti personom non grata“, a u kontekstu ilegalnih migranata kojih je u BiH najviše iz Pakistana.

„Njegova ekselencija bio je kod mene i na oba sastanka je rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju. U tom smislu ambasador Pakistana nije pokazao nikakvu kooperativnost ni dobru volju. U prošloj godini imali smo 9.000 ekonomskih migranata iz Pakistana, 3.000 ih je sada u našim prihvatnim centrima i privatnim kućama još 2.000. 99% njih ne želi da pokaže nijedan identifikacioni dokument. Sve ove informacije gospodin Džaferović je mogao da provjeri u Ministarstvu sigurnosti i meni je žao što je Džaferović povjerovao više ambasadoru nego Ministarstvu sigurnosti BiH”, kazao je Radončić dodavši da nijednom riječju nije uvrijedio pakistanskog ambasadora.

Dodao je da još uvijek postoji hipotetička opcija da će on zatražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata.

Današnjom reakcijom Džaferovića i Turković to su dvije najistaknutije funkcije u državi koje SDA ima i jasno je da od tog mog prijedloga ne može biti ništa.

“Meni je žao što član Predsjedništva BiH Džaferović favorizuje interes ilegalnih migranata koji ne žele da poštuju institucije ove zemlje i policijske strukture ne želeći otkriti svoj identitet, umjesto da štiti interese građana BiH što mu je ustavna i moralna obaveza. Teza da je Pakistan pomagao BiH tokom rata je tačna, ali treba imati i drugu tezu koja je još tačnija da su borci odbranili BiH i odbranili bi je i bez te pomoći iz Pakistana. Ovdje su u pitanju dva pristupa u rješavanju migrantske krize jedan je moj restriktivni i tu je pozicija prilično jasna da je sada imamo reakciju visokih državnih dužnosnika Džaferović i Turković Ministarstvo sigurnosti BiH dovedeno u situaciju da svaku pomoć i problem ilegalnih migranata i ono što oni rade u USK, TK i Sarajevskom ne treba da se više obraćaju Ministarstvu sigurnosti i meni osobno već treba da idu na adresu Šefika Džaferovića i BisereTurković i stranke koja provodi tu politiku”, kazao je Radončić.

On je iznio podatak da 9.000 migranata u ovom trenutku čeka u Srbiji, a 110.000 u Grčkoj.

“Moja strategija imala je cilj da obeshrabri nove talase i dolazak migranata. Današnjom reakcijom mislim da su ilegalni migranti i u Srbiji i u Grčkoj dobili poruku ohrabrenja da krenu prema našoj državi i Zapadnoj Evropi. Želim da odgovornost na planu eskalacije migrantske krize bude adresirana tamo gdje ona očigledno postoji”, istakao je ministar sigurnosti.

Dodao je da je naša obavještajna služba uradila dobar posao i želi da ih ohrabri da i dalje rade svoj posao neovisno od stava politike i u skladu sa zakonom. Također je dodao da nije bilo saradnje pakistanskog ambasadora da se utvrdi identitet migranata na osnovu fotografije.

“Pakistan ima više od 200 miliona stanovnika, Bangladeš, Alžir, Maroko i mi smo kao mala zemlja imali obavezu da obeshrabrimo dolazak tih ljudi, njihov nagao dolazak će izazvati i socijalne i humanitarne i kulturološke probleme jer domaće stanovništvo nema više taj kapacitet da bude diskriminirano od dobro organiziranih izbjeglica. Što se tiče strategije koju je Ministarstvo sigurnosti ponudilo i ja mislim da je to bila historijski važna strategija i za BiH i za region, i za Evropu ali da je današnjim stavom Džaferovića i Turković ona mrtva. Ona kao takva ne bi mogla dobiti podršku u Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH pa i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Taj plan je ubijen, data je prednost nekim drugim interesima ja o tome ne želim da licitiram. Ministarstvo sigurnosti će za taj period dok ja budem tu nastaviti raditi svoj posao u skladu sa zakonom kao do sada ali mislim da se radi o ogromnoj političkoj i strateškoj razlici zbog čega ćemo dobro razmisliti kako ćemo raditi ubuduće”, kazao je Radončić.

Izvor: Patria