AKTUELNO

Ministar sigurnosti BiH najavio rješavanje problema s migrantima u Tuzli za 10 dana

Problem ilegalnih migranata na području Tuzle trebali bismo riješiti u narednih deset do 15 dana, poručio je s današnjeg sastanka u ovom gradu državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. On je naglasio da BiH neće biti plato za ilegalne migrante koji u sve većoj mjeri dolaze u našu zemlju.
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas su održali zajednički sastanak u cilju pronalaska rješenja problema sve većeg priliva migranata u ovaj grad.

Tokom sastanka učesnici su se dotaknuli i jučerašnje izjave federalnog premijera Fadila Novalića koja je vezana za mogućnost formiranja migrantskog kampa u Tuzli. S tim u vezi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je takva mogućnost u potpunosti neprihvatljiva.

“Posebno nam je drago da je ministar Radončić došao u Tuzlu kako bi pomogao u rješavanju migrantske krize koja je skoro pa eskalirala. Izjava federalnog premijera nije u funkciji zaštite građana, već u funkciji migranata. Ne treba ometati gradove u normalnom životu i razvoju. Ako pravite centar u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Mostaru… onda maksimalan broj ljudi i poslovnih subjekata onemogućavate u normalnom životu i radu. Mislim da je premijerova izjava štetna po Tuzlu, rudnik Bukinje je preko puta najveće poslijeratne investicije (u blizini lokaliteta budućeg Bloka 7, op.a.) i to je objekt koji mora biti maksimalno siguran”, rekao je Imamović nakon današnjeg sastanka s ministrom Radončićem.
Građani Tuzle imaju pravo na svoju sigurnost, miran život, ekonomski razvoj i turizam, što im je u ovom trenutku narušeno zbog velikog prisustva migranata koji u našu zemlju ulaze ilegalnim putem. S tim u vezi Radončić je kazao da će problem migranata u ovom gradu biti riješen veoma brzo.

“Očekujem da će rezultat današnje posjete biti u tom smjeru da ćemo u relativno kratkom periodu, nemojte nas držati za riječ, da li je to za deset ili 15 dana, problem koji ilegalni migranti svojim prisustvom i ponašanje prave u Tuzli, biti riješen. O tome dalje ne mogu govoriti iz operativnih razloga”, rekao je Radončić.
On je poručio da BiH ne može biti plato za migrante te da nadležnima ne može biti važnija sigurnost ilegalnog ekonomskog migranta od građanina naše zemlje. To je, naveo je on, glavna strategija Vijeća ministara BiH. Kako je najavio, u ponedjeljak je na sastanku u Beogradu, u utorak na konferenciji ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova u Beču vezano za migrantsku krizu, a u petak u Crnoj Gori.

“BiH je u najtežem geografskom položaju jer u slučaju velikih priliva migranata Srbija može propustiti te migrante koji će se naći u našoj zemlji, to može uraditi i Crna Gora, mi nemamo gdje. Ping pong igra s migrantima u BiH mora prestati”, naglasio je Radončić.
Državni ministar sigurnosti veliki je protivnik izgradnje novih, “tvrdih” objekata za ilegalne migrante, ali i njihovog smještaja u postojeće objekte poput kasarni i slično, a kako je naveo, granice BiH će se zatvarati u skladu s kapacitetima.

“Nama nedostaje okvirno 1.200 graničnih policajaca i ja ću ići u Beograd gdje će jedna od osnovnih tema razgovora biti ta da Srbija jače zatvori svoje granice. Ako se to desi pritisak s istočne strane na BiH će biti znatno slabiji”, dodao je Radončić, naglasivši da se ovaj problem ne može preko noći riješiti, s obzirom na to da je BiH tri godine “prespavala”.
U slučaju ekstremnog priliva migranata u BiH kao jedan od odgovora Radončić vidi i u angažmanu Oružanih snaga naše zemlje. Kako je naveo, nakon jučerašnjeg sastanka član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da ne bi potpisao takvu odluku, ali je državni ministar sigurnosti uvjerenja da bi on u slučaju ekstremne situacije promijenio svoj stav.

Gradsko vijeće Tuzle ranijim zaključkom je odobrilo izdvajanje 0,2 posto iz budžeta za pomoć BiH u cilju obezbjeđenja adekvatne granične službe, a riječ je o iznosu od okvirno 120.000 KM.

Prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima BiH, u ovom trenutku na području Tuzle boravi između 700 i 800 ilegalnih migranata koji se osim u improvizovanom šatorskom naselju nalaze i u privatnim objektima te pokretu.

“Za dvije godine u BiH je ušlo 56.300 migranata koji su registrovani. Za dva mjeseca i sedam dana ove godine u našu zemlju je ušlo 3.560 ilegalnih migranata, a dnevni prosjek ulaska iznosi okvirno njih 100 i od toga, nažalost u Tuzlu uđe 80 posto”, naveo je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH koji je također prisustvovao današnjem sastanku u Tuzli.
U našoj zemlji također postoji i takozvana “siva zona” migranta, a Ujić je kazao da se na 56.300 registrovanih migranta dodaje još deset do 12 posto onih koji su neopaženi od bezbjednosnih agencija, nakon čega prolaze do zemalja Evropske unije.

“Zabluda je da se radi o izbjeglim i raseljenim osobama iz ratom zahvaćenih područja jer od ukupnog broja njih takvih je između deset i 12 posto. Također, između deset i 15 posto je porodica i djece, a ostatak su ekonomski migranti”, zaključio je Ujić.

Izvor. Klix