AKTUELNO

Premijerka Italije Đorđa Meloni: Moramo zaustaviti ilegalne dolaske i trgovinu ljudima

Da bi se bh. vlasti ugledale na italjansku premijerku Meloni, prvo bi se pravosuđe moralo suočiti sa analizom zavjere u svojim redovima, odakle su godinama tolerisani trgovci ljudima, a progonjeni pojedinci koji ukazuju na to. Morala bi se napraviti analiza beščašća novinarske profesije, predvođene tzv. Udruženjem novinara, odakle se također trgovina ljudima pakovala u tzv. humanitarnu obavezu. Beščašće Islamske zajednice, koje kokeitra sa vjerskim radikalizmom, dio je problema. Suočenje je neminovno, jer su državni subjekti dužni štiti zakon i građane Bosne i Hercegovine. A to do prošle godine nije bio slučaj!
U nastavku vijest o govoru italijanske premijerke Meloni u Parlamentu…
***
Đorđa Meloni (Giorgia), prva italijanska premijerka i nova čelnica krajnje desnice u Italiji, održala je svoj prvi govor u parlamentu.
– Moramo zaustaviti ilegalne dolaske i trgovinu ljudima – rekla je, ponavljajući obećanje iz kampanje da će se zaustaviti brodovi koji idu prema Italiji iz Sjeverne Afrike.
Godinama je Italija bila središte ilegalnih migranata koji su kretali prema Evropi. Više od 77.000 migranata je ove godine krenulo u vrlo opasan prijelaz u Italiju, vršeći pritisak na lokalne zajednice.
– Ne namjeravamo ni na koji način dovoditi u pitanje pravo na azil za one koji bježe od ratova i progona. Sve što želimo učiniti u vezi s imigracijom je spriječiti trgovce ljudima da imaju izbor o tome ko će ući u Italiju – rekla je u parlamentu.
Dodala je da osjeća težinu toga što je prva čelnica svoje zemlje i upotrijebila je englesku riječ “underdog” kako bi opisala sebe, odajući počast širokom spektru italijanskih žena koje su prije nje “razbile ovaj ultimativni stakleni strop”.