AKTUELNO

Ima li panike u Islamskoj zajednici? Za krijumčarenje migranata dobio godinu zatvora

Stotine je dokaza da je Islamska zajednica bila javno i agresivno uljučena u pomaganje ilegalnim migrantima, u obmanjivanje javnosti da su to stradalnici iz rata, da je vjerska obaveza pomagati tim navodnim muslimanima “bez identiteta”… Velika bliskost Islamske zajednice sa ilegalnim migrantima bila je gotovo nemoguća bez veza za krijumčarima ljudi. Da li će istražni organi utvrditi te veze, ili će se i dalje smatrati da su službenici Islamske zajednice, kao i sama IZ, nedodirljivi za zakon? Dovoljno bi bilo ući samo u finansijske tokove Islamsle zajednice, posvećene migrantima, pa vidjeti odakle dolaze i gdje odlaze ti izvori. Morale su Merhametove kuhinje od nekoga dobijati silne pare da prehranjuju “braću u vjeri”.
Ako ništa, dobro je da se uvjere na kako su opasnom putu bili, kršeći zakone ove države, koja se konačno brani od lažnih humanitaraca pod čiji identitet se sakriva promigrantska mafija. Oni koji su pomagali trgovinu ljudima danas dobijaju do godinu dana zatvora.
***
Tužilaštvo BiH: Krijumčar migranata sporazumno priznao krivnju
U okviru predmeta za krivična djela krijumčarenja osoba, optuženi Srđan Lazić (25) iz Zvornika, sporazumno je u potpunosti priznao krivnju za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.
Optuženi je priznao da je kriv što je zajedno s drugim osobama, koncem 2019. godine, na području Zvornika i okoline, sudjelovao u organiziranom krijumčarenju skupine od 10 migranata, državljana Pakistana i Indije, koji su sa područja Srbije krijumčareni na teritoriju Bosne i Hercegovine, radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.
U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i novčana kazna u iznosu 500 KM, te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.
“Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela, kao i sa sudskom praksom i izricanjem presuda za ista ili slična krivična djela”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/tuzilastvo-bih-krijumcar-migranata-sporazumno-priznao-krivnju/472903