AKTUELNO

Novi kampovi se neće otvarati bez saglasnosti Skupštine USK i bez pitanja građana! Dakle: NIKAD VIŠE!!!

Operativna grupa USK-a protiv novih privremenih prihvatnih centara za migrante

Mi već imamo migrantski centar u naselju Lipa sa smještajnim kapacitetom za 1.500 ljudi, kao i Privremeni prihvatni centar Borići u Bihaću, rekao je Ružnić

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) naglasili su da bi do pronalaska lokacije i otvaranja eventualnog novog privremenog prihvatnog centra za migrante u ovom dijelu BiH, moglo doći tek uz saglasnost kantonalne skupštine, lokalnih zajednica, odnosno sigurnosnu procjenu Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona.

To je jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Operativne grupe i ujedno odgovor na zahtjev ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića o pronalsku odgovarajuće lokacije za eventualni prihvatni centar na području općine Velika Kladuša.

Saglasnost kantonalne skupštine

– Ministar Cikotić je poslao zahtjev za pronalaženje odgovarajuće lokacije van naseljene sredine u Velikoj Kladuši, na kojoj bi se eventualno uspostavio prihvatni centar sa smještajnim kapacitetom do 300 ljudi.

Naš stav po tom pitanju je jasan, odnosno smatramo da je za otvaranje bilo kojeg novog centra na području USK-a potrebna prethodna saglasnost kantonalne skupštine, lokalnih zajednica, kao i sigurnosna procjena MUP-a USK. Podsjećam, mi već imamo migrantski centar u naselju Lipa sa smještajnim kapacitetom za 1.500 ljudi, kao i Privremeni prihvatni centar Borići u Bihaću.

Iskreno mi je žao što ponovo govorimo o novom prihvatnom centru u USK, a ne o onom najavljenom i obećanom ravnomjernom raspoređivanju tereta migrantske krize u cijeloj BiH – izjavio je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Regulisanje pravila ulaska i izlaska

Na sjednici je ponovo zatraženo i uvođenje “kućnog reda“, ili konkretnije regulisanja pravila ulaska i izlaska iz Migrantskog centra Lipa.

– Insistiramo na tome, jer samo na takav način možemo kontrolirati kretanje migranata na relaciji Lipa – Ripač – Bihać i obratno. Na svu sreću, nemamo više veliki broj migranata i izbjeglica kao prethodnih godina, ali neophodno je organizirati takve stvari kako bismo situaciju imali potpuno pod kontrolom. Uostalom, na takav način je uređeno i funkcioniranje Privremenog prihvatnog centra Borići – dodao je Ružnić.

Na ovoj sjednici Operativne grupe najavljen je i daljnji pojačani angažman policijskih službenika, kao i inspekcijski nadzori, s ciljem kontrole kretanja i boravka migranata u Unsko-sanskom kantonu.

https://avaz.ba/vijesti/bih/743403/operativna-grupa-usk-a-protiv-novih-privremenih-prihvatnih-centara-za-migrante