AKTUELNO

Ministarstvo sigurnosti BiH: Carina odmah mora deblokirati opremu za hitni smještaj 1.000 migranata

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje
Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je da direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula odmah poduzme mjere da njegov ured u Sarajevu deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva sigurnosti navodi se kako bi se time i preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica.

Služba za poslove sa strancima BiH upoznala je Ministarstvo sigurnosti BiH da su im dežurni carinici u Sarajevu saopštili kako će robu koja čeka, cariniti tek prvi radni dan, u ponedjeljak.

”Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje”, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Navode kako je Radončić i lično zvao i čeka da ga kontaktira nadležni šef carinarnice.

”Ministarstvo sigurnosti BiH će koristiti javnost kao najvećeg saveznika kako bi prestala situacija u kojoj smo dovedeni da prvi čovjek Ministarstva i Koordinacionog tijela BiH mora lično da zove da bi pojedine institucije imale odgovoran odnos prema pandemiji”, navode u saopćenju.

Rečeno je kako će zbog ovoga Koordinaciono tijelo tražiti do direktora UIO Džakule da ispita situaciju, naredi puno funkcionisanje carine i vikendom, jer će ovakvih situacija da svi carinici moraju raditi vikendom, biti sve više.

Izvor: AA