AKTUELNO

UIO: Prioritetno se ocarinila oprema kojom će se hitno formirati karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata

 

Nakon što je Fahrudin Radončić, predsjedavajući Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje i ministar sigurnosti BiH, pozvao Upravu za indirektno oporezivanje da odmah deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata, to je u popodnevnim satima i učinjeno.

– Carinjenje robe u svim carinskim ispostavama širom Bosne i Hercegovine odvija se potpuno normalno i bez zastoja. Takva je situacija i u carinskoj ispostavi Sarajevo, gdje se pošiljke, bilo da je riječ o uvoznom ili izvoznom carinjenju, obavljaju u najkraćim mogućim rokovima. Prioritetno se ocarinila i oprema Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata. Carinski postupak je završen u roku kraćem od sat vremena jer je riječ o vrsti robe čiji ulaz u BiH zahtijava brzo reagovanje. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) od samog početke krizne situacije uzrokovane virusom Covid-19 u stalnom je kontaktu s Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom bezbjednosti BiH, jer nam je zajednički cilj promptno reagovanje u svim situacijama koje to zaahtijevaju – navodi se u saopćenju UIO-a.

Dalje, navedeno je da su do sada izvršene sve preporuke nadležnih institucija.

– Organizovan je i rad svih zaposlenih u Upravi na način da svi poslovni procesi teku potpuno normalno i bez zastoja. Sve ovo je bilo posebno važno iz razloga što od rada UIO zavisi fiskalna stabilnost cijele Bosne. Ističemo da je zato neophodno da se što prije usvoji budžet za sve institucije na nivou BiH, pa tako i UIO, kako bi se moglo nesmetano odvijati funkcionisanje i ispunjavanje svih obaveza. UIO je aktivirala poseban Operativni štab u sjedištu te još četiri operativna štaba u svakom regionalnom centru (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla), koji imaju dežurstva svaki dan, 24 sata dnevno, a putem kojih se informacije s terena i problemi s kojima su susreću službenici UIO u okviru vršenja svojih poslova prenose do rukovodstva UIO kako bi se hitno moglo reagovati tamo gdje je to potrebno. Direktor UIO je donio naloge za postupanje na osnovu kojih su svi rukovodioci Uprave dužni biti na poslu svaki dan te su bili u obavezni organizovati posao na način da se svi poslovni procesi odvijaju bez zastoja, što je i učinjeno. Cilj UIO je da se pruži puna podrška svakom pojedincu u našoj upravi i da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje svih zaposlenika Uprave, zdravlje njihovih porodica i svih lica s kojima dolaze u kontakt. U tom smislu preduzete su aktivnosti na obezbjeđivanju što većih količina zaštitne opreme i sredstava za higijenu i vrši se dezinfikovanje radnih prostorija UIO – navodi se u saopćenju.

Na kraju, rukovodstvo Uprave je poslalo i pismo podrške svim našim službenicima, jer jedino zajedno, bez širenja panike, možemo pobijediti ovu tešku situaciju.

Izvor: Krajina.ba