AKTUELNO

Migranti nekontrolisano napuštaju kampove i tumaraju po Sarajevu

Ilegalni migranti svakodnevno izlaze iz prihvatnih centara i bez problema se kreću po Sarajevu. Bez ikakvih kontrola prilikom izlaska i ulaska u kampove.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) na upit „Dnevnog avaza“ koliko migranata ima dozvolu da napušta prihvatni kamp u Blažuju te na osnovu čega im se izdaje ta dozvola za kretanje izvan kampa, odgovorili su:

– U privremenim prihvatnim centrima za zbrinjavanje migranata u BiH nismo uveli praksu izdavanja dozvola za izlazak migrantima. To je pogrešna informacija.

Zaglavljeni u BiH
Na dodatni upit, kako je onda moguće da migranti napuštaju kampove i nekontrolirano se kreću, ako ime službenici, nadležni za upravljanje kampovima, ne dodjeljuju te dozvole, kažu migranti koji se slobodno kreću glavnim gradom BiH, „možda i nisu korisnici prihvantih kampova“.

– Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su migranti koji se kreću po Sarajevu korisnici PPC-a. Možda su to osobe koje su smještene u napuštenim objektima, kućama i privatno iznajmljuju stanove. IOM u BiH radi na pružanju podrške i pomoći Ministarstvu sigurnosti BiH na humanitarnom odgovoru za pomoć migrantima koji su zaglavljeni u BiH – odgovorili su iz IOM-a.

Međutim, reporter „Avaza“ jučer je bio ispred kampa u Blažuju iz kojeg su grupe migranata izlazile iz kampa i uredno se vraćale. Sve to smo zabilježili za dva sata provedenog vremena ispred kampa.
Kriju identitet
Jedan od zaštitara, nezvanično, nam je rekao da se oni dogovore s migrantima za njihov izlazak i ponovni povratak u kamp.

– To je neka naša procjena – kazao je muškarac koji radi na obezbjeđenju.

Također, u odgovoru iz IOM-a potvrđeno je da se migranti snalaze odnosno da ih ima koji žive po privatnim smještajima, što dalje znači da oni nisu zavedeni ni u kakvom sistemu kontrole. Općepoznato je da svi ilegalni migranti namjerno kriju identitet na taj način zaobilazeći pravila i zakone Bosne i Hercegovine.
Policija čuva javni red i mir
Ispred kampa u Blažuju zatekli smo i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Njihovo zaduženje je briga za javni red i mir i sprjčeavanje sukoba migranata a na poziv internog obezbjeđenja kampa.

Izvor: Avaz.ba