AKTUELNO

Ambasador Johan Satler i ministar Fahrudin Radončić o pismu upućenom vlastima u USK

Odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) rekao je da se migracije svih podjednako tiču, a upitan je i da li je slao pismo Ministarstvu sigurnosti BiH.
Pogledajte kuda su rute kretanja, od Turske, Grčke, zapadnog Balkana, preko Bosne i Hercegovine, dalje za Austriju, Njemačku i druge zemlje. I s ministrom Radončićem i Ministarstvom sigurnosti BiH imamo jedan dobar i odgovarajući odnos, ali čak i u prijateljskim odnosima može doći do razmjene kritika. Upravo to su i razlozi zbog kojih sam se ja obratio pismom, a tiče se prebacivanja u kampove kao što je Lipa, gdje su smještajni kapaciteti već popunjeni ili prebacivanje maloljetnika na te lokacije koje nisu adekvatne za smještaj maloljetnika. U suštini, razlog samog dopisa je poziv nadležnim vlastima u BiH da ispune svoje odgovornosti u smislu tretmana migranata – rekao je Satler.

Kaže da je poziv bio upućen vlastima Unsko-sanskog kantona s ciljem intenziviranja njihove saradnje s Ministarstvom sigurnosti.

– Ministarstvo sigurnosti treba imati konačnu riječ u smislu otvaranja i zatvaranja samih centara ili eventualnih transfera. To nas ponovo vraća na temu da je potrebna snažnija koordinacija. Ne mogu da ne iskoristim priliku da ovdje naglasim da u ovom trenutku više od 80 posto migranata se nalazi i u USK. Jedan dio se nalazi i u ovdje, u Kantonu Sarajevu, u centru u Blažuju. Moram pozvati sve ostale vlasti u BiH, uključujući vlasti u Republici Srpskoj, da traže rješenje kojim će se ravnomjernije raspodijeliti ovaj teret – istakao je Satler.

Ministar Radončić je rekao da su dobili to pismo te da je reagirano veoma brzo i odgovorno.

– Uputio sam pismo premijeru USK, Kantonalnoj policiji, FUP-u, tužilaštvu i tražio sam informacije od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i treba ispitati svaki slučaj zloupotrebe prema migrantima ili maloljetnicima. Ono što je suština i što stalno ponavljam jeste da je pitanje migranata ne može biti samo pitanje BiH i samo tri kantona. Ima razloga što ja koristim riječ ilegalni migranti, jer se radi o ljudima čiji identitet BiH uopće ne poznaje. Imamo 9.500 ljudi i mi ne znamo ko su. Mi ćemo, kao BiH, odgovorno ispunjavati sve svoje obaveze, ali molimo i naše prijatelje iz Evropske unije na što odgovorniji odnos kako se ne bi pravio taj čep u BiH. Migranti uđu u zemlju Evropske unije koja se zove Grčka, pa iz nje slobodno izađu i dođu u BiH, gdje opet čekaju da uđu u Evropsku uniju, odnosno u Hrvatsku. U tom smislu mi ćemo biti veoma, veoma odgovoran partner i tražit ćemo dodatna sredstva i dodatni pritisak na gospodina Dodika i gospodina Čovića. Zašto se stalno vrši pritisak na mene ili na Bošnjake da mi primamo ilegalne migrante? To je kriza koja se mora ravnopravno podijeliti s cijelom BiH. To su potpuno legitimni stavovi o kojima ja javno govorim. Da skratim,dobili smo pismo u kojem se navode zabrinjavajuće konstatacije i mi ćemo učiniti sve da neutrališemo strah našim korisnim i adekvatnim potezima. Također tražimo od Evropske unije da ta pomoć bude veća na način da kontrole budu oštrije – rekao je Radončić.

Izvor: Usn

Video možete preuzeti ovdje: https://usn.co.ba/usn-novosti/ambasador-johan-satler-i-ministar-fahrudin-radoncic-o-pismu-upucenom-vlastima-u-usk-video/176955/?fbclid=IwAR1iUyoc023EEfmRhuglIsuVBMRSNh380YBObPWn7N_Jo0X-R_J4TIUCRuY