AKTUELNO

Japan daje osam miliona maraka za migrantske kamikaze

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić danas je u Sarajevu održao odvojene sastanke sa ambasadorima Češke Ivanom Hlavsovom i Japana Makotom Itom.

Tokom susreta sa ambasadorom Japana razgovarano je o realizovanim zajedničkim projektima, te nastavku saradnje u oblasti sigurnosti.

Posebno je istaknuta velika podrška Ambasade Japana kadrovskom jačanju i opremanju službi zaštite i spasavanja, te je naglašeno da u ovoj oblasti postoji potreba za dodatno unapređenje odnosa.

Cikotić i Hlavsova ocijenili su kao veoma dobru dosadašnju saradnju institucija BiH i Češke, posebno u oblasti jačanja migracione i azilantske politike u BiH, deminiranja, te borbe protiv kriminala, trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje, razmjene informacija, te podrške u jačanju kapaciteta, posebno kada je riječ o efikasnijem odgovoru na migrantsku krizu.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-japana-najavila-pomoc-bih-u-iznosu-od-8-miliona-km-za-upravljanje-migracijama/210202114