AKTUELNO

Nebuloze Damira Mašića: Kako misli “vraćati migrante” u Rs? Puškom? Živim štitom? …A DEPORTACJA?!!!

Mašić: Kad god RS pošalje migrante u FBiH, treba ih vratiti

Dosta je bilo Dodikove ucjenjivačke politike- kazao je predsjedavajući Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić gostujući u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju o temi sigurnosnih izazova migrantske krize. S njim se složio i Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije i stručnjak za sigurnost.

Osim toga, Mašić je kazao da svi oni dolaze sa teritorija RS-a odakle su uredno transportovani na teritorij FBiH. Neprihvatljivo je da mi više prihvatamo ultimatume Milorada Dodika. To možemo vrlo lako riješti, kad već nema adekvatnog mehanizma- kazao je.

„Fino. Policija RS-a ih stavi u autobuse i preveze u Federaciju, mi iz Federacije ponovo u autobuse i vratimo u RS. Prosto. Karikiram, ali tako je. Pa ćemo tako unedogled. Oni u Federaciju, mi vratimo u RS. Pa kad Dodiku počnu da hodaju nekontrolirano po RS-u  vidjet ćete kako će doći da razgovara i pregovara o tome. Ovdje je problem što političari iz FBiH u državnim institucijama vode takvu politiku koja nas je i dovela do ovoga.“

Sandi Dizdarević, stručnjakza sigurnost složio se sa Mašićem.

„Ja da sam na mjestu komesara USK ja bih to davno počeo raditi.“

Kada ih počnemo vraćati na teritoriju entiteta RS, ne zato što mi to želimo nego zato što nas oni tjeraju na to, tog trenutka će sjesti za pregovarački stol da nađemo zajedničko rješenje. Sve dok mi to tako radimo imat ćemo problem- poručio je Mašić.

Sa Mašićem i Dizdarevićem se nije složio Nedžad Ahatović, vojni analitičar koji je kazao da je to upravo ono što bi Dodiku i odgovaralo.

„Mislite da možete Dodiku išta narediti? Ko će narediti MUP-u RS-a da prekine tu praksu, ko će to reći Lukaču, ministru MUP-a RS-a? Neće poslušati ni Vijeće ministara ni Parlament BiH“- zaključio je.

https://federalna.ba/masic-kad-god-rs-posalje-migrante-u-fbih-treba-ih-vratiti-8b3xd