AKTUELNO

Bihać: Održan stručni kojegij šefova Granične policije

– Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, održao je danas stručni kolegij na području Terenskog ureda Zapad u Bihaću, kojem su uz zamjenika direktora Fahrudina Halača, pomoćnika za organizaciju i operacije Dragana Kulića, prisustvovali i načelnici centralnog, te terenskih ureda Granične policije BiH. Razmatrana je Analiza rada Granične policije za tekuću godinu, s posebnim naglaskom na područje nezakonitih migracija i Godišnji plan rada za 2021. godinu i predstojeći zadaci

 

GP BIH, 3. februara – U prethodnoj godini, u odnosu na 2019. godinu promet osoba preko državne granice smanjen je za 54,18 %. Evidentirano je 4 525 stranaca kojima nije dopušten ulazak u BiH. Ulazak je odbijen za državljane 76 zemalja, 9 izbjeglica, 4 osobe bez državljanstva i jedna osoba nepoznatog državljanstva.

BiH je i tokom 2020. godine bila izložena povećanom migracijskom pritisku, pa je u nezakonitom prelasku državne granice u 2020. godini, otkriveno je 11 857 osoba, što je za 102,37 % više u odnosu na 2019. godinu. 2020. godine, evidentirano je 7 145 prekršaja, više za 250,1 % u odnosu na godinu prije. Od ukupnog broja otkrivenih prekršaja na graničnim prijelazima otkriveno je 6 644 prekršaja, a van graničnih prijelaza otkriven je 501 prekršaj.

Na sjednici stručnog kolegija, razgovaralo se i o aktuelnoj migrantskoj krizi. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da su svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje s ciljem sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz smjera Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice te naglasio da Granična policija BiH nije naišla na razumijevanje vlasti niti dobila pomoć koja je neophodna u rješavanju krize.

Granična policija BiH je poduzela čitav niz mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i akcijskim planovima, kako bi što učinkovitije zaštitila državne granicu, ulažeći nadljudske napore. Sramotno je da su nas vlasti prepustili sebi samima, a svima je jasno da je potrebno jačanje kapaciteta GP. Gledajući budžet, uopće se ne primjećuje da se događa bilo kakva kriza u BiH, godinama je isti, a situacija sve složenija. Ako i dobijemo saglasnost Vijeća ministara za prijam 100 kadeta, u isto vrijeme toliko policijskih službenika će biti penzionisano. Pravilnike koje smo u više navrata pokušavali izmijeniti, određeni politički subjekti su diskreditirali. Unatoč nerazumijevanju vlasti i svim izazovima s kojima se suočavamo, imali smo jako dobre rezultate u protekloj godini“, istakao je Galić

https://www.rtvusk.ba/vijest/odrzan-strucni-kolegij-predstavnika-gp-bih-u-bihacu/46437