AKTUELNO

Islamska zajedica na “Lipi” formira PARADŽEMAT za ISIL-ovce

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, primio je u svom uredu u Bihaću Mirsada Buzara, zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Muftija Kudić i zamjenik direktora Buzar su razgovarali o aktuelnim dešavanjima kada je u pitanju migrantska kriza i organizacija vjerskog života za migrantsku populaciju, te o drugim tekućim pitanjima iz djelokruga aktivnosti ustanova koje predstavljaju.

– Zahvalan sam zamjeniku direktora Službe za poslove sa strancima g. Mirsadu Buzaru na posjeti i informacijama koje nam je prenio o trenutnoj situaciji u kampu “Lipa”. Islamska zajednica je od samog početka migrantske krize imala progresivnu ulogu i pomagala je na razne načine kako bi ublažila humanitarnu krizu i bila podrška organizacijama koje su zadužene za distribuciju pomoći ovoj populaciji. Na zahtjev institucija i organizacija smo se stalno odazivali da osiguramo ono što su tražili od nas, a što je bilo potrebno za realizaciju vjerskih aktivnosti migranata – poručio je muftija Kudić.

Kazao je da želi skrenuti pažnju da džamije posjećuju i migranti te da i oni obavljaju namaz sa džematlijama i borave u džamiji isključivo u vrijeme vjerskih obreda.

– Prenijeli smo zamjeniku da nikako ne želimo da džamije budu korištene za bilo koju drugu svrhu osim kao molitveni prostori u tačno naznačeno vrijeme. Drago mi je da naše stavove u vezi toga podržavaju i naše državne institucije. Posebno sam zadovoljan činjenicom da su se državne institucije aktivnije uključile u ovaj proces i što će u narednom periodu, u punom kapacitetu, upravljati ovom krizom- poručio je muftija Kudić, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.

Buzar je zahvalio muftiji Kudiću, koji u cjelosti razumije situaciju i iskazuje maksimalnu podršku institucijama države Bosne i Hercegovine da preuzmu potpunu kontrolu nad migrantskom krizom, što je od velikog značaja kada je u pitanju sigurnosni i humanitarni aspekat ove krize, ali i preduslov za prisupanje Evropskoj uniji s obzirom na važnost jačanja sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine.

– Također, na zahtjev i molbu migranata, u kampu Lipa ćemo obezbijediti prostor za njihove društvene aktivnosti i u sklopu tog prostora je planiran prostor za vjerske aktivnosti. Zahvalni smo Islamskoj zajednici što nam u tom smislu pruža podršku i pomaže da obezbjedimo adekvatne uslove i za vjerske aktivnosti migrantima, koji za njima iskažu želju- izjavio je zamjenik Buzar.

Trenutno u prihvatnom centru “Lipa” kod Bihaća ima više od 900 migranata. Proteklog petka je u ovom kampu više od 120 migranata klanjalo džumu-namaz u i u narednom periodu će ta aktivnost biti na raspolaganju svim zainteresiranim migrantima, kao i druge aktivnosti za koje iskažu potrebu i želju, a budu tehnički i u svakom drugom pogledu izvodive.