AKTUELNO

Njemačka predvodi borbu protiv promigrantske mafije na Balkanu

EU sa zapadnim Balkanom želi suzbiti ilegalne migracije preko balkanske rute

To uključuje usklađivanje viznih politika zemalja zapadnog Balkana s politikom EU, borba protiv bandi krijumčara ljudima te uspostavljanje efektivne zaštite vanjskih granica uz pomoć Frontexa

Njemačka u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana želi drastično smanjiti ilegalne migracije preko tzv. balkanske rute, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nensi Feser (Nancy Faeser) u Berlinu nakon susreta ministara unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i članica Evropske unije.

“Dug i opasan put”

– Držimo se naše odgovornosti da osobama koje bježe od progona i rata pružimo zaštitu. No istodobno se odlučno suprotstavljamo neregularnoj migraciji – rekla je Feser nakon ministarskog sastanka u sklopu tzv. Berlinskog procesa.

Dodala je kako je nedopustivo da se ljudi upućuju na “dug i opasan” put da bi na kraju shvatili kako ne mogu ostati u Evropi.

– Naš deklarirani cilj je da smanjimo neregularnu migraciju preko tzv. balkanske rute i u tu svrhu smo se dogovorili oko paketa mjera – rekla je njemačka ministrica. Pojasnila je da to uključuje usklađivanje viznih politika zemalja zapadnog Balkana s politikom EU, borba protiv bandi krijumčara ljudima te uspostavljanje efektivne zaštite vanjskih granica uz pomoć Frontexa.
Ministarski sastanak u Berlinu

Istovremeno se želi poboljšati sistem vraćanja u zemlje porijekla onih osoba koje nemaju pravo na zaštitu u Evropskoj uniji. Komesar Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), koja je također sudjelovala na sastanku, je rekla kako je ove godine na tzv. balkanskoj ruti zabilježeno tri puta više prelazaka i pokušaja ilegalnog prelaska granice nego prošle godine.

Posljednjih sedmica Njemačka i EU vrše pritisak na Srbiju kako bi uskladila svoju viznu politiku, nakon što je zabilježen porast ilegalnih prelaska državljana Indije, Tunisa i Burundija kojima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza pa preko te zemlje pokušavaju ući u EU.

Ministarski sastanak je bio priprema za samit EU i zemalja zapadnog Balkana koji se 3. novembra održava u Berlinu. Sutra se u sklopu istih priprema sastaju ministri vanjskih poslova.

https://avaz.ba/globus/svijet/780658/eu-sa-zapadnim-balkanom-zeli-suzbiti-ilegalne-migracije-preko-balkanske-rute