AKTUELNO

Zikret Kantarević: Trojica migranata su me tukla, mislio sam da će me ubiti

Ovogodišnji Kurban-bajram Zikretu Kantareviću iz Glinice kod Velike Kladuše mogao je biti posljednji. Njega su napala i brutalni istukla trojica migranata, iz čista mira, i to na kućnom pragu. U ispovijesti za „Dnevni avaz“, Kantarević se prisjetio horora kroz koji je prošao te noći. Sve je počelo kada je poslije ponoći čuo galamu na ulici i izašao da vidi šta se događa.

Brojne rane
– Bili su ispred mojih vrata i svađali su se. Ja sam zagalamio jer su se počeli međusobno tući. Krenuo sam da ih razvadim. I ranije smo supruga i ja davali im vode, da nešto jedu, ali su se oni okrenuli protiv mene – počinje svoju priču Kantarević.

Pojašnjava da su se odjednom svi okrenuli prema njemu i počeli ga udarati.
Jedan me dohvatio nožem. Udarali su me po glavi. Pao sam na zemlju. Mislio sam da će me ubiti. Ja sam pokušavao da se branim, dohvatio sam neki štap. I ja sam jednog udario, a onda su se, nakon galame mojih ukućana, razbježali – govori Kantarević.

Njegova supruga je pozvala Hitnu pomoć i policiju.
– Iz policije su nam kazali da je noć i da teško mogu pronaći počinioce, odnosno napadače. Ja sam insistirao da izađu na teren iz više razloga, a najviše da ih, ako su se negdje i skrili, policija uplaši rotacijom pa da pobjegnu. Stigla je i Hitna pomoć – prepričava nemili događaj prvog dana Kurban-bajrama Kantarević.

Iskaljuju bijes
Ljekari Hitne pomoći su mu ubrzo sanirali rane.

– Mi smo merhametli narod i volimo pomoći drugom u nevolji. Nakon ovoga što mi se dogodilo, rekao sam ni čašu vode im više ne dam. Postali su veoma agresivni, jer ih Granična policija Hrvatske vraća u naše selo, zbog čega su ljuti i na nama iskaljuju bijes – pojašnjava Zikret Kantarević za naš list.
Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, potvrdio je za „Avaz“ da postoji prijava.

– Postoji prijava da su ga migranti napali. Policija utvrđuje sve okolnosti tog događaja – kazao je Šiljdedić.
Svakodnevno prolaze u grupama
S obzirom na to da se Glinica nalazi na samoj granici s Hrvatskom, grupe migranata svakodnevno prolaze kroz to selo. U svom pohodu ka Evropskoj uniji nerijetko uništavaju imovinu na koju naiđu. Tako su prije nekoliko sedmica zapalili jednu kuću u ovom naselju.

Ponovo postavili šatore
U mjesnoj zajednici Polje u Velikoj Kladuši prije nekoliko dana radnici lokalnog komunalnog preduzeća bagerima su uklonili improvizirano šatorsko naselje koje su napravili migranti. Međutim, oni su se vratili i sada su na istom mjestu postavili još više šatora nego prvi put.
Izvor: Avaz.ba