NETWORK

Više od 40.000 afričkih migranata stiglo je u ratom razoreni Jemen

Više od 40.000 afričkih migranata stiglo je u ratom razoreni Jemen od početka ove godine, podaci su Međunarodne organizacije za migracije (IOM), javlja Anadolija.

– Više od 40.000 migranata stiglo je na obale Jemena do sada u 2022. godini prema procjenama Matrice za praćenje raseljavanja (DTM) – navodi se u saopštenju IOM-a.

Agencija UN-a je saopštila da je među migrantima koji su stigli u Jemen 30 posto žena i djece.

IOM je upozorio da je situacija duž graničnih područja Jemena i dalje nesigurna, uz kontinuirano prijavljivanje kršenja prava migranata.

Afrički migranti, posebno iz Etiopije i Somalije, koriste Jemen kao tranzitnu tačku na putu do Zaliva radi zaposlenja.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Sukob je stvorio jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu koje je stvorio čovjek, a prema procjenama UN-a 23,4 miliona ljudi potrebna je humanitarna pomoć i zaštita, pri čemu glad prijeti više od 19 miliona ljudi.

https://avaz.ba/globus/svijet/781501/iom-vise-od-40-000-africkih-migranata-stiglo-u-jemen-u-ovoj-godini