NETWORK

Ko je kriv za smrt 29.000 ilegalnih migranata?

Više od 29.000 migranata smrtno je stradalo od 2014. godine tokom pokušaja da dođu do Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).
U izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM), objavljenom u utorak, navedeno je da je 5.000 migranata poginulo samo u posljednje dvije godine.
Projekt nestalih migranata agencije UN-a upozorio je na “sve veći broj smrtnih slučajeva na putevima preko Mediterana, na kopnenim granicama prema Evropi i unutar kontinenta”.
U izvještaju je navedeno da je najsmrtonosnija migracijska ruta i dalje središnji Mediteran, gdje je od januara 2021. umrlo 2.836 migranata i izbjeglica pokušavajući da stignu do Italije ili Malte prelazeći uglavnom iz Libije i Tunisa.
Druga najsmrtonosnija je Atlantska ruta od zapadne Afrike do španskih Kanarskih ostrva, gdje je od 2021. zabilježeno više od 1.500 smrtnih slučajeva.
Međutim, istraživači projekta su priznali da je njihov broj vjerovatno nedovoljan s obzirom na poteškoće u prikupljanju i potvrđivanju informacija o “nevidljivim brodolomima” – čamcima koji nestaju na moru bez svjedoka.
Prvi put, projekat je objavio statistiku o smrtnim slučajevima u vezi s takozvanim odbacivanjem ili prisilnim protjerivanjem, od strane evropskih vlasti. Navedena su 252 smrtna slučaja na osnovu izvještaja preživjelih.