NETWORK

Haos u New Yorku zbog priliva migranata

Grad koji se oporavlja od pandemije korona virusa preplavljen je humanitarnom krizom koju su stvorile ljudske ruke, poručio je gradonačelnik Eric Adams.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams proglasio je vanredno stanje na području ovog grada uslijed priliva hiljada migranata koje južne američke države šalju od proljeća i rekao da zahtjevi da im grad pruži smještaj i drugu pomoć “nisu održivi”.

“Grad koji se oporavlja od tekuće globalne pandemije [korona virusa] preplavljen je humanitarnom krizom koju su stvorile ljudske ruke”, rekao je on.

“Na ivici smo provalije. Treba nam pomoć, i to sada”, poručio je Adams.

Prema njegovim riječima, očekuje se da grad do kraja fiskalne godine potroši milijardu dolara na ime pomoći migrantima koji pristižu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Mnogi od njih su zavisni od državne pomoći jer federalni zakon zabranjuje njihovo zapošljavanje u SAD-u.

Njujorška administracija nije precizirala koji troškovi su uključeni u ovu sumu.
Njujorški sistem utočišta pod pritiskom

Adams, pripadnik Demokratske stranke, rekao je da su novi dolasci migranata dobrodošli, ističući s ponosom historiju New Yorka kao mjesta preko kojeg su migranti iz Starog svijeta ulazili u Ameriku.

“Njujorčani su se uvijek starali za našu braću i sestre imigrante. Mi u njima vidimo sebe. Vidimo svoje pretke”, kazao je.

“Iako je naše saosjećanje bezgranično, naši resursi to nisu”, dodao je.

Njujorški sistem utočišta već je pod pritiskom, a sada je to još više jer se tokom godine neočekivano povećao broj onih koji traže pomoć.

U New York dnevno pristiže po pet-šest autobusa s migrantima, a devet ih je stiglo u četvrtak, rekao je Adams.
Pritisak na Bidenovu administraciju

Mnoge od ovih autobusa unajmili su i platili republikanski zvaničnici iz Teksasa i Arizone, pritiskajući na taj način administraciju predsjednika SAD-a Josepha Bidena da promijeni politiku prema migrantima koji dolaze u SAD preko granice s Meksikom.

Pritisak se vrši tako što se autobusi s migrantima šalje u gradove pod upravom Demokratske stranke i u sjevernije države.

Jedan od pet kreveta za beskućnike u New Yorku sada zauzima migrant.

Grad je otvorio 42 nova privremena utočišta, uglavnom po hotelima, ali Adams upozorava da bi se moralo učiniti više.

Zatražio je državnu i federalnu finansijsku pomoć i donošenje federalnog zakona kojim bi se tražiocima azila omogućilo da ranije nego sada dobijaju radnu dozvolu.

Foto: Ilustracija