NETWORK

Većina Austrijanaca negativno ocjenjuje život sa migrantima

Gotovo dvije trećine građana Austrije ima negativno mišljenje o suživotu sa migrantima, objavio je list Prese, pozivajući se na nedavnu anketu Austrijskog fonda za integraciju.

Prema rezultatima ankete, koja je sprovedena među 1.000 austrijskih državljana u oktobru, 65 odsto ispitanika ocijenilo je koegzistenciju sa migrantima kao “veoma lošu” ili “donekle lošu”, što je jedna od najviših stopa od 2016. godine.

Većina Austrijanaca osjeća se “posebno loše” zbog suživota sa muslimanima, dok je 59 odsto ocijenilo suživot sa ukrajinskim izbjeglicama kao “donekle dobar” ili “veoma dobar”.

Prese navodi da većina ispitanika nije srećna što sa migrantima dijeli javne prostore kao što su škole, stambeni kvartovi i rekreativna područja, ali smatraju “prije pozitivnim nego negativnim” koegzistenciju sa migrantima na poslu i u trgovačkim zonama.

Istovremeno, 60 odsto ispitanika ocijenilo je trenutni broj tražilaca azila kao nekontrolisan ili “prije nekontrolisan”.

Većina od 82 odsto se zalaže za uvođenje sankcija u slučaju da migranti ne nauče osnove njemačkog jezika u određenom vremenskom periodu. Sve u svemu, 73 odsto ispitanika je reklo da integracija u Austriji ide “prilično ili veoma loše”.

Takođe, ispitanici su ocijenili da je inflacija ono što ih najviše brine. Gotovo svaki drugi ispitanik, ili 48 odsto, zabrinut je zbog rasta cijena.

Inflaciju prati širenje političkog islama, što predstavlja najveći razlog za zabrinutost za 33 odsto ispitanika i to je najveći porast od posljednjeg sličnog istraživanja.

Takođe, 33 odsto ispitanika smatra da je integracija migranata u austrijsko društvo razlog za zabrinutost.

Izvor: Srpskainfo.com