NETWORK

Rusija kupi migrante na granici s Finskom pa ih šalje u rat u Ukrajinu

RUSIJA pokušava regrutirati strane migrante koje je uhvatila na granici s Finskom, piše BBC i dodaje da je vidio dokaze o nekoliko slučajeva u kojima su strani državljani u kratkom roku prebačeni u vojni kamp na granici s Ukrajinom. Rusija je i prije znala prisiljavati ljude u pritvorskim centrima da potpišu ugovore za vojnu službu u Ukrajini, ali se broj takvih slučajeva počeo povećavati s pristizanjem stranih migranata na rusko-finsku granicu, koja je dugačka 1340 kilometara.

Finska je privremeno zatvorila svih osam graničnih prijelaza s Rusijom optužujući Moskvu da onamo usmjerava migrante i tražitelje azila kao dio kampanje destabilizacije, nakon što se Finska ranije ove godine pridružila NATO-u.

Obećali su im dobru plaću, medicinsku skrb…

Predstavnici ruske vojske su se ubrzo nakon uhićenja obratili Awadu (to nije njegovo pravo ime, ali je BBC potvrdio njegov identitet) i najmanje desetak drugih zatvorenika u centru za preddeportaciju u Petrozavodsku, glavnom gradu Karelije, i ponudili im “državni posao”. Obećali su im dobru plaću, medicinsku skrb i dopuštenje da ostanu u Rusiji po završetku jednogodišnjeg vojnog ugovora.

Iračanin koji je uhićen u blizini finske granice rekao je aktivistima za ljudska prava da je ruska vojska, pod prijetnjom deportacije, izvršila pritisak na njega kako bi potpisao vojni ugovor. Rekao je da mu je život u velikoj opasnosti ako se vrati u Irak. Nije poznato je li na kraju potpisao ugovor.

“Nakon što smo potpisali, nisu nam dali ugovor”

Awad je u Rusiju stigao sredinom srpnja, a zatim je otišao u susjednu Bjelorusiju i mjesecima pokušavao ući u Poljsku. Kasnije je u grupama popularnim među tražiteljima azila vidio vijesti da je ruska granica s Finskom postala pristupačnija.

Zatim je 14. studenog unajmio taksi te se s još jednim somalijskim migrantom odvezao do grada u Kareliji, koji je 30 km udaljen od finske granice, no policija je zaustavila taksi, provjerila njihove dokumente te ih naposljetku privela.

Kada su im predstavnici vojske prišli u pritvornom centru, pokazali su im dokumente na ruskom jeziku, što nitko iz skupine nije razumi

Izvor: Index.hr