05.10.2023., Bihac, Bosna i Hercegovina - Nocna patrola pripadnika Granicne policije BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona u blizini granice sa Republikom Hrvatskom. Granicnoj policiji BiH nedostaje vise od 600 policijskih sluzbenika i unatoc tome, oni su ove godine odvratili vise od 4000 osoba od ilegalnog prelaska granice. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AKTUELNO

Uskok pokrenuo istragu protiv krijumčara 160 migranata

Uskok je, na temelju prijave brodsko-posavske policije, pokrenuo istragu protiv državljanina Bosne i Hercegovine i trojice hrvatskih državljana koje sumnjiči da su u sedam navrata prokrijumčarili najmanje 160 nezakonitih migranata i zaradili barem 160.000 eura.

Tužiteljstvo je priopćilo da za krijumčarenje najmanje 160 ilegalnih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana sumnjiče 36-godišnjeg državljanina BiH te dvojicu 33-godišnjih i jednog 43-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Uskok sumnja da je 36-godišnjak, od ožujka 2023. do 29. prosinca 2023. u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH, za najmanje 1000 eura po osobi, dogovorio i organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku, a potom i do drugih država Europske unije.

Prema navodima policije i Uskoka, 36-godišnjak je povezao ostale okrivljenike i druge osobe koji su prema njegovim uputama preuzimali migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak.

Uz to, migrante su skrivali i među robom koju su prevozili, a pritom su si okrivljenici osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola.

Brodsko-posavska policija izvijestila je da su nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Izvor: nacional.hr