AKTUELNO

USK ponovo suočen s porastom broja migranata, minusi donijeli nove probleme

Naša zemlja godinama je nezaobilazna migrantska ruta, a Unsko-sanski kanton najbliže je mjesto odakle mogu bar pokušavati ostvariti snove zvane Evropska unija. Zbog toga se ovaj kanton ponovo suočava porastom broja migranata. Hladnije vrijeme donijelo im je i nove probleme. Pokušaje prelaska preko granice otežava im snijeg, zbog čega se mnogi zadržavaju u kampovima. I upravo zbog toga smještajni kaciteti gotovo su popunjeni. Oni koji se, ipak, odluče za “gejm” suočeni su s brojim teškoćama.

Put do boljeg života za sve migrante je isti. Suočavaju se s brojnim teškoćama, a najgore su im hladne zime. Mnogi od njih ne mogu čekati ljepše vrijeme pa se u pokušaj prelaska granice upuštaju i u danima kada su temperature u velikim minusima. Ipak, mnogi pokušaji su neuspješni. Kažu, od svih problema s kojima se suoče najviše ih boli nehumanost.

„Pokušao sam tri puta preći u Hrvatsku. Dva puta me uhvatila granična policija. Dva puta su mi uzeli mobitel, novac nije problem, novac vam vrate, ali mobitel ne daju, bace ga u vodu. Treći put su me pretukli“, priča jedan migrant.

U posljednje vrijeme je sve više onih migranata kojima pokušaji prelaska granice ne uspijevaju. Vrlo često vraćaju se s povredama.

„Pet puta sam išao u ‘gejm’. Nisam uspio. Granične policije ima mnogo i oni su nas pretukli. Vratio sam se u kamp Lipa. Ovdje ima hrane i imam gdje spavati. Želim otići u Italiju“, govori migrant iz Bangladeša.

Iako je za njih skoro svaki dan isti, iz SOS organizacije u Bihaću proteklih dana mnogo više rade. Uz pomoć volontera i građana uspijevaju. Kažu, ne mogu dozvoliti da migranti budu prepušteni sami sebi. Mnogo je onih kojima se pomoć mora pružiti, a ono s čime se susreću pamte.

„Masovno kršenje ljudskih prava, s porukom – ne dolazite opet ovdje, niste dobrodošli, na način što su migranti vidno povrijeđeni, baca ih se u rijeku, iako ne znaju plivati, oduzimaju im se mobiteli i privatna imovina, nanose tjelesne povrede“, ističe Zlatan Kovačević, predsjednik SOS organizacije u Bihaću.

Nepovoljno vrijeme, snijeg i hladnoća primorali su migrante da se zadrže u kampovima više nego što je uobičajeno. Prema riječima ministra policije, kapaciteti su skoro puni, oko 1.460 migranata je u Kampu Lipa, a 360 u kampu Borići.

„U narednom periodu ćemo sve kantonalne institucije kojih se tiče pitanje migracija staviti u pripravnost. Stava smo da nećemo i ne smijemo dozvoliti eskalaciju koja je bila aktuelna 2020. i 2021. godine. Pet godina je prošlo, već smo iskusniji, zreliji i pametniji da takvo nešto nećemo dopustiti“, poručuje Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK-a (SDP).

Uprkos pojačanom prilivu migranata, sigurnosna situacija je pod kontrolom, a u protekloj godini nije zabilježen ni veći broj krivičnih djela. Malo je onih koji ovdje žele ostati, a oni koji iznova pokušavaju preći granicu imaju istu želju – osigurati sebi bolju budućnost.

federalna.ba