AKTUELNO

Ujić: U BiH se trenutno nalazi 6.000 migranata, samo 130 njih se želi vratiti u domovinu

Od 6.000 migranata, koliko ih je trenutno u BiH, svega 130 želi da se vrati u zemlju iz koje dolazi, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Ujić je naveo da se posljednjih dana ne povećava broj ulazaka migranata u BiH.

– Trenutno su u BiH u privremeno prihvatnim centrima 6.002 migranta. Broj ulazaka je na nivou od prije 20 dana – rekao je Ujić za “Glas Srpske”.

On kaže da je za osam dana juna u BiH ušlo oko 350 migranata, te napominje da zbog pandemije ne može upoređivati ove podatke sa ranijim periodom.

– Svakako je migranata u istom periodu lani bilo mnogo više i dnevno je bilo oko 150 ulazaka u BiH”, dodao je on.

On je naglasio da je rad Službe ograničen u svakom smislu, da im nedostaju ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti.

Kada je riječ o daljim planovima u vezi sa pitanjem rješavanja migrantske krize u BiH, Ujić je rekao da o tome treba da se izjasne vlade entiteta i Vijeće ministara, te naglasio da će Služba za poslove sa strancima nastaviti da radi posao iz svoje nadležnosti sa ograničenim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima.

On je naglasio da je Služba imala odličnu saradnju na dnevnom nivou sa dosadašnjim ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem, koji je podnio ostavku na tu funkciju, kao i da je podržavala njegove stavove u vezi sa rješavanjem problema sa migrantskom krizom.

Govoreći o migrantskom kampu u selu Lipa, nadomak Bosanskog Petrovca, Ujić je naveo da je Služba za poslove sa strancima iz medija upoznata o tome da se pravi kamp na toj lokaciji, da nije učestvovala u njegovom formiranju, kao i da ne zna čije je to zemljište.

Izvor: Avaz.ba