AKTUELNO

Uhapšeni sirijski krijumčari ilegalnih migranata

Policija je na području Obrovca u Hrvatskoj uhapsila dvojicu sirijskih krijumčara ilegalnih migranata koji su prevozili više stranih državljanina bez ličnih dokumenata.

Iz zadarske Policijske uprave saopšteno je da su službenici Policijske stanice Benkovac-Obrovac u noći između petka i subote na putu u mjestu Kaštel Žegarski prilikom kontrole saobraćaja zaustavili automobil njemačkih registracija, kojim je upravljao dvadesetdevetogodišnji državljanin Sirije.

On je prevozio više stranih državljanina, ilegalnih migranata, koji kod sebe nisu imali nikakve lične dokumente.

Odmah potom zaustavljen je i automobil njemačkih registracija kojim je upravljao tridesetšestogodišnji državljanin Sirije.

Utvrđeno je da su državljani Sirije prema prethodnom dogovoru i za prethodno obećani novčani iznos, namjeravali da ilegalne migrante prevezu do krajnjeg odredišta, u čemu ih je spriječila policija, navedeno je u saopštenju.

Protiv njih su podnesene krivične prijave za protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma i predati su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Za počinioce ovog krivičnog djela u Hrvatskoj je propisana kazna zatvora u trajanju od tri do 12 godina.

Prema stranim državljanima, ilegalnim migrantima iz vozila, nastavljena su policijska postupanja u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj zaštiti i Zakona o strancima, dodaje se u saopštenju.