AKTUELNO

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETVORO OSUMNJIČENIH U PREDMETU KODNOG NAZIVA “ŠLJUNKARA” I “NEON 2”

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četiri osumnjičena lica.  

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene: Kojić Aleksandra (1993), Maksić Marka (1993), Ristić Dragana (1995) i Bošnjak Rastka (1998) iz Bijeljine, državljane BiH.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. i pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Akcija je provedena na području Bijeljine pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i OJT Bijeljina, a osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe vršili međunarodno krijumčarenje velikih količina narkotika koji su prodavani na ilegalnom narko-tržištu.

Tokom akcije zaplijenjena je određena količina različitih narkotika, specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika, veća količina naoružanja, uključujući četiri puške sa pripadajućom municijom, kao i minsko – eksplozivna sredstava, te je tokom provođenja ove operacije ostvarena značajna saradnja i komunikacija sa partnerskim institucijama.

Izvor: Tuzilastvo BiH