AKTUELNO

UHAPŠENE DVIJE DRŽAVLJANKE BIH KOJE SU KRIJUMČARILE MIGRANTE

U okviru operativne akcije „Sutjeska“, pripadnici Jedinice granične policije Hum, 30. septembra 2021. godine, spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla na području Tjentišta.
Migrante su krijumčarile dvije državljanke Bosne i Hercegovine i to u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka. Radi se o Mercedesu u kojem je krijumčareno šest ilegalnih migranata, dok je u Opelu krijumčareno pet ilegalnih migranata.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje osoba“, o događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijoj su naredbi osumnjičene lišene slobode i protiv njih bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu Tužilaštvu BiH. Također, vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima JGP Hum izjavili su da dolaze iz Sirije. Predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, saopćeno je iz GP BiH.
Izvor: Uskinfo.ba