AKTUELNO

SVE SU TO LJUDSKA PRAVA Trojica pedera iz Pakistana uzastopno silovala muškarca u Tuzli

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tri pakistanska državljanina, Muhammada Afzala (30), Hasana Riaza (27) i Salmana Alija (30), zbog sumnje da su kao saučesnici počinili krivična djela prevara, protivpravno lišenje slobode i prinuda na spolni odnos u kojima su oštećeni državljani Nepala, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK).

– Postoji osnovana sumnja da su spomenuti u drugoj polovini septembra četverici Nepalaca obećali i doveli ih u zabludu da će im uz novčanu naknadu osigurati prelazak iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Italiju, da bi od Nepalaca u više navrata uzeli novac u ukupnom iznou od oko 5.500 eura , iako su znali da ih nisu u mogućnosti prebaciti u drugu zemlju niti da imaju takvu namjeru – navodi Admir Arnautović, glasnovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Tako su 27. septembra, dodaje, obećali da će prebaciti dvojicu Nepalaca iz BiH, te su ih odveli na šumsku lokaciju u tuzlanskom naselju Šički Brod, gdje su ih vezali kaiševima i vezicama za obuću i protivpravno ih lišili slobode tražeći dodatne iznose novca od njih.

– Nakon toga su ih zastrašivali videosnimcima i fotografijama sa mučenjem ljudi, te su jednom Nepalcu, koji je i dalje bio vezan, stavili nož pod grlo i prisilili ga da sa njima ima seksualni odnos. Nepalci su nakon izvjesnog vremena uspjeli pobjeći i prijaviti događaje policiji – navodi Arnautović.

Osumnjičeni su identifikovani i lišeni slobode slobode odmah nakon prijave događaja. Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je obavio uviđaj i saslušao određeni broj svjedoka. Obavljena je kriminalistička obrada te su osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilašva, gdje su ispitani.

Istraga ovog slučaja još je u toku.
Izvor: Faktor.ba
Izvor: