AKTUELNO

U Hrvatsku prebacili 160 migranata i zaradili više od 160 hiljada eura

Četvorica krijumčara po ilegalcu su zarađivali 1000 eura. Policija im je oduzela predmete koji se povezuju s kaznenim djelima

USKOK je na temelju kaznene prijave PU brodsko-posavske pokrenuo istragu protiv jednog državljanina Bosne i Hercegovine (36) i trojice hrvatskih državljana (dvojica 33-godišnjaka i jedan 43-godišnjak) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj. Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 36-godišnjak u razdoblju od ožujka 2023. do 29. prosinca 2023. u Hrvatskoj, BiH te Srbiji, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH za novčanu naknadu od najmanje 1.000 eura po osobi dogovorio i organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje većeg broja stranih državljana s područja BiH u Hrvatsku.

Migranti su u Hrvatsku krijumčareni preko ili izvan obilježenih graničnih prijelaza i mimo granične kontrole, a zatim dalje prevoženi do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj ili drugim državama članicama Europske unije. Radi realizacije dogovora, 36-godišnjak je okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge osobe, s tim da je sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovarao vrijeme, mjesto, broj stranaca kao i cijenu njihovog prebacivanja te daljnjeg prijevoza do dogovorenih odredišta.

– Ostali okrivljenici su prema uputama prvookrivljenog preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak, gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola – otkrivaju iz USKOK-a.

Na opisani način su okrivljenici u navedenom razdoblju u najmanje sedam navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 160 tisuća eura, koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama u prebacivanju.

Iz PU brodsko-posavske navode kako se temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku te u suradnji s kolegama iz PU zagrebačke pretražili domove i druge prostorije koje su koristili osumnjičeni, a pretražili su i njihove osobne automobile. Tom prilikom pronađeni su i oduzeti premeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Podsjetimo, 13 osoba uhićeno je u utorak u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u sklopu zajedničke međunarodne akcije koju provode policije tih dviju zemalja, usmjerene protiv organizatora trgovine ljudima. Svi uhićeni dio su mreže koja je stranim državljanima osiguravala ilegalni prelazak granice BiH i Hrvatske, odakle su potom nastavljali put ka drugim državama EU, pretežito prema Njemačkoj. U akciji su pored hrvatske policije i PNUSKOK-a sudjelovali i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH te Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona (Europol).

Izvor: vecernji.hr