AKTUELNO

Tužilaštvo BiH počelo raditi svoj posao: Optužnice protiv krijumčara ilegalnih migranata

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Adne Skenderović, rođene 1996. godine u Zenici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

Optužena se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, osmislila i realizovala nezakonite aktivnosti kako bi preko aerodroma Tuzla izvršila krijumčarenje troje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Putne isprave

Naime, optužena se tereti da je, na području Cazina, uz obećanje nagrade, od državljana BiH sa tog područja, pribavila BiH dokumente-pasoše, od dvije odrasle osobe i jednog djeteta.

Navedene putne isprave je stavila na raspolaganje ilegalnim migrantima, dvjema odraslim osobama i jednom maloljetnom djetetu sa područja Sirije i Maroka, kako bi ih nedozvoljeno prevela preko državne granice Bosne i Hercegovine lažnim predstavljanjem kao državljana BiH.

Nedozvoljen prelazak

Nakon toga su krijumčareni migranti, koristeći navedene putne isprave, lažno se predstavljajući državljanima Bosne i Hercegovine, pristupili pasoškoj kontroli Granične policije BiH na međunarodnom graničnom prelazu Međunarodni aerodrom Tuzla kojom prilikom su otkriveni u pokušaju nedozvoljenog prevođenja i prelaska preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Švedsku.

Optužena se tereti da je postupala protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članu 7. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak u države Evropske unije, niti su u tim državama imali odobren boravak ili prebivalište, postupala u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge i pokušala nedozvoljeno prevesti migrante preko državne granice, čime je počinila krivično djelo- Krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. KZ BiH.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/759332/tuzilastvo-bih-podiglo-optuznicu-protiv-djevojke-za-krijumcarenje-migranata