AKTUELNO

AFERIM!!! Država protjeruje ilegalne migrante iz Pakistana

Bosna i Hercegovina (BiH) je prva država u regiji, odnosno na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, koja je počela s deportacijama državljana Pakistana koji nezakonito borave u toj zemlji.
Služba za poslove sa strancima BiH, nakon okončanih složenih i dugotrajnih procedura, je u nedjelju, 31. jula, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršila povratak prve grupe migranata, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.
Riječ je o Sporazumu o readmisiji između BiH i Pakistana koji su u novembru 2020. potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah.
BiH je jedna od rijetkih zemlja koja je uspjela potpisati ovaj sporazum s Pakistanom i počela da vrši prinudne deportacije.
Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine (BiH) i Pakistana , te Protokol između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistan o provođenju ovog sporazuma stupio je na snagu 23. jula 2021.
Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar, kako je saopćeno iz tog ministarstva, naglasili su u nedjelju, 31. jula, da se ovim pokazuje odlučnost BiH da se suprotstavi svim oblicima ilegalnih migracija.
Dodali su i da to pokazuje spremnost BiH da izvrši povrat u zemlju porijekla osoba koje ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu.
“Nakon ove readmisije, koja će biti iskorištena i za provjeru efikasnosti procedura povratka, očekuje se da će uslijediti i povratci novih grupa ‘ilegalnih migranata'”, navode iz Ministarstva.
Ministar sigurnosti Selmo Cikotić ranije je pojasnio da implementacija sporazuma o readmisiji “neće biti laka i jednostavna”.
Cikotić je naveo da diplomatska predstavništva u BiH moraju potvrditi identitet svih tih osoba.
“Kada se ta lista usaglasi, proces transporta podliježe veoma komplikovanim sigurnosnim procedurama. Od najave transporta do realizacije može proći i do tri mjeseca”, rekao je Cikotić.
“Pored svega toga, jedan od detalja, ako hoćemo transportovati recimo 100 migranata, treba nam 200 specijalaca. Pilot ima pravo pogledati u putnike prije leta i reći da to nije siguran let i da ne želi letjeti. I niko ga ne može natjerati da leti. Mnogo je stvari koje treba pripremiti i uraditi”, kazao je tad Cikotić.
Nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa još nekoliko država iz kojih dolazi veliki broj migranata u BiH, kako bi se olakšale i ubrzale procedure njihovog povratka u matične zemlje.
“Ako uspijemo napraviti sporazume i s Afganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom onda se naš kapacitet readmisije povećava i to je jedan od elemenata kvalitetnijeg upravljanja krizom. Neće je riješiti, ali će doprinijeti boljoj kontroli”, kazao je Cikotić.
Vlasti u BiH smatraju kako će ti sporazumi obeshrabriti migrante da se kreću prema BiH i idu u takozvani “game”, kolokvijalni naziv za pokušaj prelaska granice prema Hrvatskoj kako bi se domogli Zapadne Evrope.

https://www.slobodnaevropa.org/a/bosna-hercegovina-migranti-pakistan-deportacija/31967689.html