AKTUELNO

Troskot i Miletić za raspoređivanje HV-a na granici s BiH

Saborski zastupnici Mosta Zvonimir Troskot i Marin Miletić poručili su iz Vojnića da Hrvatska treba rasporediti vojsku duž granice s BiH te su ocijenili da se tome protivi ‘salonaška politika’ Zagreba

Saborski zastupnici Mosta Zvonimir Troskot i Marin Miletić poručili su u petak iz Vojnića da druge članice Europske unije zatvaraju granice pod invazijom migranata te da bi Hrvatska treba angažirati vojsku na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Pozvali su predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da to dogovore.

‘Prisutnost vojske na granici odvratila bi migrante od nezakonitog prelaska granice’

Troskot je objasnio da bi vojska prvotno imala ulogu odvraćanja migranata od nezakonitog prelaska granice s obzirom da se na to ne bi olako odlučili znajući za njezinu prisutnost.

“Kad je vojska na granicama, upozoreni ste jednom, pa drugi puta, a treći puta ona reagira kao što bi reagirala u Siriji, Iranu, Afganistanu ili nekoj drugoj suverenoj zemlji”, rekao je Troskot na pitanje što bi bila druga uloga vojske.

Miletić je dodao da bi na pitanje o načinima djelovanja mogao odgovoriti vojni vrh.

‘Svaka osoba u Hrvatskoj zaslužuje zaštitu kakvu premijer uživa’

Troskot je naveo da je premijer sebe “od žena koje rade u pravosudnom aparatu” zaštitio slanjem vojske, obavještajne službe i specijalne policije i da ga ne bi začudilo kada bi poslao i zrakoplove Rafale.

“Treba zaštititi svaku osobu, a ne zaštitu privatizirati. Ako premijer može uživati zaštitu devet ešalona obavještajnih službi, policije i vojske, to zaslužuju i naši ljudi. Svaki čovjek u Hrvatskoj zaslužuje zaštitu kakvu on uživa. Za to će se boriti Klub Mosta”, poručio je Troskot.

Nastavio je da je premijer odbio mogućnost ograđivanja državne granice žicom, “a kod prvog pucnja na Markovom trgu je iz straha dignuo ogradu, pa tamo ne mogu proći ni saborski zastupnici ni turisti”.

Maja Grba-Bujević spava u Hrvatskom saboru i to je poruka koju šalje nacionalna politika, a mi tražimo budnost”, rekao je Troskot.

‘Raste broj migranata, ali i strah stanovništva’

Pozvao je institucije da reagiraju “dok ne bude prekasno”.

“Vrijeme curi, broj migranata se uvećava, a i strah stanovništva. Zagreb još ne vidi tu opasnost, a posebno salonaška politika. Komuniciramo što nam ljudi govore”, napomenuo je.

‘Plenković na daljinski upravljač Bruxellesa od Hrvatske radi žarišnu točku’

Miletić je ustvrdio da “Plenković na daljinski upravljač iz Bruxellesa radi od Hrvatske žarišnu točku i prodaje nacionalne interese za neke svoje pozicije moći”.

“Krajnje je vrijeme, ako ni zbog čega drugog, onda zbog izbora da pokažu malo odvažnosti i zaštite granice jer bi svaka vlast trebala prvenstveno služiti svome narodu, a ne stranim centrima moći”, poručio je Miletić.

Izvor: Euractiv