Nekategorisano

STRAH SE UVUKAO U KOSTI: Nova migrantska ruta preko povratničkih sela

Novom migrantskom rutom, koja vodi od Velagića kod Ključa, preko podgrmečkih sela između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe do Bihaća, kreće se sve veći broj ilegalnih migranata, pišu “Nezavisne novine”.

Zbog toga su mještani povratničkih sela koja se nalaze na tom području, u strahu, premda do sada nije bilo ozbiljnijih incidenata.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća u Sanskom Mostu Desanka Miljević, inače mještanka Lušci Palanke, najvećeg podgrmečkog mjesta, kaže kako migranti koriste ovaj alternativni pravac da bi izbjegli policiju koja ih odvraća od ulaska na područje Unsko-sanskog kantona.

“Kreću se u grupama i svakodnevno prolaze starim makadamskim putem koji vodi od Sanice preko Jelašinovaca i Lušci Palanke do Bosanske Krupe i potom Bihaća. Ruku na srce, do sada nije bilo neželjenih situacija, ali su ljudi u strahu”, kaže Miljević za “Nezavisne”.

Ona dodaje kako je o svemu obaviještena policija, čije patrole su sada često prisutne na lokalnim putevima u ovom kraju, što bi, kako ona smatra, moglo odvratiti ilegalne migrante da prolaze ovuda.

Također, prema nekim informacijama, migranti koriste napuštene kuće i vikendice na ovome području kako bi se odmorili ili prespavali. Inače, makadamski put koji Sanicu spaja s Lušci Palankom, preko Jelašinovačkog i Palanačkog polja, vrlo rijetko se koristi za saobraćaj, neredovno se održava i već godinama je u vrlo lošem stanju.

U MUP-u USK ističu kako u posljednje vrijeme, kako postepeno jenjava pandemija koronavirusa, raste broj ilegalnih migranata.

U Crvenom križu u Ključu kažu kako ih je sve više na području Velečeva, na ulazu u ovu općinu, gdje policija zaustavlja sva vozila koja ih prevoze i potom ih izvodi napolje.

Dodaju kako najveći broj njih put nastavlja pješice, koristeći alternativne puteve u nastojanju da izbjegnu policiju.

Premijer USK Mustafa Ružnić nedavno je izjavio kako u ovom kantonu u narednim sedmicama očekuju povećan broj ulazaka, a sve bi moglo kulminirati nakon što u funkciju bude ponovo pušten talgo voz, koji vozi od Sarajeva do Bihaća.

Upravo njime je do sada najveći broj migranata stizao na područje ovog kantona.

Izvor: Slobodna Bosna