NETWORK

Srbija: Broj migranata skočio za 50% tokom vanrednog stanja! DRŽAVA LAŽE NAROD

Granice su hermetički zatvorene, Komesarijat tvrdi da su snimci migranata koji ulaze u našu zemlju snimljeni pre vanrednog stanja (iako na njima policija nosi maske), ali onima koji rade u državnim organima omakli su se brojevi, pa su tako sami potvrdili da je broj migranta tokom vanrednog stanja skočio skoro za 50% sa 6.000 na blizu 9.000 ekonomskih migranata koji se sada nalaze u Srbiji.
Lažne vesti kojim se zataškava i opravdava migrantsko nasilje, plaisranje fingiranih statistika i proglašavanje istinitih događaja za dezinformacije kojima se širi panika, nažalost su postali deo svakodnevice. Portal Vestidana.rs, odlučio je da istraži šta se krije iza podataka o broju migranata u Srbiji i kako se on drastično promenio tokom vanrednog stanja, iako su državni funkcioneri tvrdili da Srbija ne prima nove migrante dok traje pandemije Korone.

Trećeg marta, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se, suprotno lažnim informacijama, na teritoriji Srbije u ovom trenutku nalazi oko 6.000 migranata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Stefanović je poručio da su sve institucije Republike Srbije spremne da reaguju i zaštite granice i bezbednost građana ukoliko dođe do migratornog talasa.

„Srbija neće biti parking za migrante niti će u Srbiji neko tobož vraćati iz EU i naseljavati na stotine hiljada migranata. To se pokazalo kao apsolutna laž u prethodne tri godine koliko slušamo te priče, kao što je to i danas apsolutna laž. Svi oni koji već godinama uporno plasiraju ove potpune izmišljotine grubo obmanjuju građane Srbije u pokušaju da steknu neke sitne političke poene“, rekao je Stefanović. Ipak nakon najnovijih podataka postavlja se pitanje da li su izjave Stefanovića apsolutna laž.
Šesnaestog aprila, Komesarijat je saopštio da se u Srbiji nalazi ni manje ni više nego 8.800 migranta što je dramatičan skok u odnosu na mart mesec kada ih je bilo 6.000. Istovremeno EU žeki da pomogne migrantima da se što bolje osećaju u Srbiji, pa je tako dala podršku za smeštaj migranata Srbiji , Moldaviji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji.

Evropska unija će u okviru podrške Srbiji tokom pandemije poslati ćebad, dušeke i šatore za smeštaj migranata koji su već u Srbiji, najavio je predstavnik za štampu Evropske komisije u Briselu.
Kako je rekao, to je, pored finansijske podrške Zapadnom Balkanu i Moldaviji, deo pomoći u sklopu programa civilne zaštite EU tokom pandemije.

„Ovaj virus ne poznaje granice i zajednički rad je jedini način da ga zaustavimo… Naš Koordinacioni centar za hitne slučajeve i dalje radi 24 sata dnevno i radi na pružanju podrške zemljama članicama“, rekao je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama.

Kao deo sveukupne pomoći EU Zapadnom Balkanu, Srbija će, takođe, preko Mehanizma iz Austrije dobiti ćebad, dušeke i šatore za migrante u zemlji.

Prema poslednjim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), u migrantskim centrima u Srbiji boravi 8.800 ljudi.
Komesar Vladimir Cucić je za RSE 16. aprila rekao i da niko od njih ne pokazuje simptome COVID-19. Srbija bi u slučaju da Cucić govori istinu bila medicinski fenomen. jer je Korona zabeležena u kampovima u Švedskoj, Nemačkoj, dok Mađarska vlada i SAD deportuju migrante zaražene Koronom.
Zbog pouzdanosti podataka i radi preventive zbog kampanje da se istinite informacije proglašavaju za lažne vesti, našim čitaocima dajemo mogućnost da sami provere podatke kod pro-migrantskih medija Radio Slobodna Evropa i N1.

Izvor: Vesti dana