NETWORK

Na otoku Lezbosu sačmaricom upucana dvojica migranata

Iranac i Alžirac došli su u srijedu navečer u ambulantu prenapučenog migrantskog kampa Moria ozlijeđeni sačmaricom, navode izvori u kampu

LEZBOS Dvojica tražitelja azila ranjena su mecima na grčkom otoku Lezbosu nakon što su prekršili strogo ograničenje kretanja određeno u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, doznaje se u četvrtak od vlasti.

Iranac i Alžirac došli su u srijedu navečer u ambulantu prenapučenog migrantskog kampa Moria ozlijeđeni sačmaricom, navode izvori u kampu.

Obojica su odvezena u lokalnu bolnicu i njihovo stanje nije teško. Oni su objasnili policiji da su izašli iz kampa gdje žive u teškim uvjetima među 18.300 osoba, ili šest puta više od kapaciteta.
U srijedu su stotine tražitelja azila, pretežno afričkih državljana, prosvjedovali ispred tog kampa i tražili mogućnost napuštanja otoka kako bi izbjegli zarazu virusom koja za njih predstavlja smrtnu opasnost.

U prvom tromjesječju 2020. vlada je prebacila 10.000 ranjivih osoba iz prenapučenih migrantskih kampova na otocima Egejskog mora u kontinentalnu Grčku.

U travnju je prebačeno samo 627 osoba dok brojne nevladine organizacije za ljudska prava pozivaju grčku vladu da odmah rastereti te kampove tijekom zdravstvene krize.

Skupina od 2380 osoba je prošlog tjedna trebala biti prebačena u kontinentalnu Grčku, što je odgođeno, rekao je u četvrtak glasnogovornik vlade Stelios Pecas na konferenciji za novinare. Ta odgoda je povezana s mjerama ograničenja kretanja koje su na snazi do 4. svibnja, dodao je.

Slučajevi zaraze su zabilježeni u dva logora i jednom hotelu u kojem su smješteni migranti u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje je ovog tjedna 150 osoba pozitivno. Ali do sada nema podataka o mogućim slučajevima zaraze na otocima.

Grčka je prije svojih europskih partnera odredila mjere ograničenja i do sada je u zemlji službeno zabilježeno 2400 oboljelih i 121 osoba je umrla.

Autor: Hina