AKTUELNO

Smanjio se broj migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše

‎Situacija sa migrantima na području Unsko-sanskog kantona značajno se povećala u usporedbi sa ranijim godinama, a trenutno se na tom području nalazi oko 1.500 stranih državljana, pokazuju policijski podaci.‎
Kad su u pitanju migranti stanje je neuporedivo bolje, a najveći broj migranata ove hladne zimske dane provodi u prihvatnim centrima. Tamo je izmještena i većina onih koji su boravili u divljim kampovima i improvizovanim naseljima, pa se može reći kako je humanitarna situacija dosta povoljna, kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, 110 migranata boravi u centru Borići u Bihaću, 420 osoba je smješteno u kampu Lipa, dok u Velikoj Kladuši trenutno borave 392 osobe.

Beganović je dodao kako policija situaciju s migrantima koordinira u saradnji sa Službom za strance BiH, a one koje zateknu da borave u napuštenim objektima prebacuju potom u kamp Lipa. Tokom tih akcija nije bilo problema niti protivljenja migranata. Svjesni su da sa pogoršanjem vremenskih prilika moraju pronaći sigurnije sklonište.

Migranti biraju drugu rutu za prelazak granica
U ovom trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanskog kantona nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju da pređu preko hrvatske granice vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoevropske zemlje.

Sekretar Crvenog križa USK Salem Midžić kaže kako broj korisnika u kampu Lipa neprestano varira te im se distribuiraju dva dnevna obroka. Uspijevamo zadovoljiti sve potrebe migranata za hranom i drugim potrepštinama, a humanitarna situacija je stabilna, istakao je Midžić.

Premijer Unsko Sanskog kantona Mustafa Ružnić govori kako ovu zimu većina migranata provodi u adekvatnom smještaju.Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše mnogo ih je manji broj, a i oni su postali svjesni da sada smještaj moraju tražiti u nadležnim kampovima i van naseljenih područja, rekao je Ružnić.

U narednom periodu vlasti u USK planiraju zatvaranje kampa u Velikoj Kladuši, ta prebacivanje migranata u kamp Lipa. Kapacitet koji može kamp Lipa da primi iznosi za oko 1500 osoba.
Izvor:gpmaljevac.com