AKTUELNO

SIPA izvodi veliku akciju “Trst”, u BiH i Hrvatskoj uhapšeno već osam osoba

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Unsko-sanskog kantona realizuje operativnu akciju kodnog naziva “Trst”.
Akcija je usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se duži vremenski period bavila krijumčarenjem migranata iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske prema drugim zemljama Evropske unije.

Akcija “Trst” provodi se i u Hrvatskoj, a u saradnji s EUROPOL-om i USKOK-om.

Pretresi se vrše na pet lokacija u Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću. Uhapšeno je osam osoba – četiri u Bosni i Hercegovini i četiri osobe u Hrvatskoj.

U okviru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata. U akciji je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e uhapšeni će u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Klix